Robotit tekevät elämästä parempaa

Robotit voivat auttaa huolehtimaan vanhuksista ja hoitamaan psyykkisesti ja fyysisesti sairaita.

© Colourbox

Robottiteknologia on jo pitkään herättänyt meissä hämmästystä – on samalla sekä kiehtovaa että pelottavaa, mitä robotiikalla voidaan tehdä nyt ja tulevaisuudessa.

Vaikka robottitulevaisuus saattaa kuulostaa pelottavalta, teknologia voi toimia tieteen ja hyvinvoinnin tukena.

Robotit tekevät elämästä parempaa

Japani on jo pitkään ollut robottiteknologian edelläkävijä ja kokeillut kahden erilaisen robottityypin käyttöä – palvelurobottien ja robottikumppanien.

Molemmilla robottityypeillä on ollut suuri vaikutus vanhusten ja sairaiden elämänlaatuun.

Palvelurobotit voivat auttaa käytännön askareissa, kuten ruoanlaitossa ja siivoamisessa, ja robottikumppanit puolestaan täyttävät sosiaalista tarvetta keskustelemalla ja pitämällä seuraa.

Hyljerobotti lievittää yksinäisyyttä

Pohjoismaissa on jo kokeiltu japanilaisen Paro-lemmikkirobotin käyttöä. Robotti muistuttaa hyljettä ja oppii tunnistamaan ihmisen samalla tavoin kuin esimerkiksi koira omistajansa.

Kokeilu on osoittautunut valtavaksi menestykseksi hoivakodeissa, joissa hyljerobotti on parantanut vanhusten elämänlaatua huomattavasti. Dementoituneisiin ihmisiin robotin hoivaaminen vaikuttaa samalla tavoin suotuisasti kuin oikea lemmikki.

Tulevaisuudessa tällaiset lemmikkirobotit ovat täydellisiä ihmisille, jotka kaipaavat lemmikin seuraa mutta eivät pysty huolehtimaan oikeasta lemmikistä.

© Paul Allais, flickr

Rakenna oma robottisi

Juuri nyt voit saada Tieteen Kuvalehden mukana robottisarjan, josta voit rakentaa 14 erilaista robottia.

Sarjan 14 robottia on jaettu kahteen eri vaikeustasoon. Basic on tarkoitettu aloittelijoille ja advanced kokeneille robottirakentajille.

Katso video, joka esittelee esimerkkejä 14 robottityypistä