Robotit kehittivät itselleen kielen

Kaksi Facebook-robottia keksi oman kielen, jota robottien kehittäjät eivät ymmärtäneet. Koe lopetettiin, mutta kyseessä ei ollut tekoälytutkijoille tuntematon ilmiö.

Ihmisille kieli on siansaksaa, mutta robotit ymmärtävät toisiaan.

Bob: ”I can can I I everything else”.
Alice: ”Balls have zero to me to me to me to me to me to me to me to me to.”

Näin rupattelivat chattibotit Bob ja Alice, joille Facebook oli antanut tehtäväksi ostaa erilaisia tuotteita (esimerkiksi kaksi kirjaa, hattu ja kolme palloa) ja päästä sen jälkeen neuvottelutulokseen.

Ihmisille käsittämätöntä siansaksaa

Kokeessa robotit kehittivät yksinkertaistetun koodikielen, jonka avulla niiden neuvottelusta puuttuivat kaikki tarpeettomat sanat. Sen jälkeen ihmiset eivät kuitenkaan enää pystyneet seuraamaan robottien keskustelua.

Facebook haluaa kehittää keskustelurobotteja, jotka voivat puhua myös ihmisten kanssa eivätkä vain keskenään. Muun muassa tästä syystä koe lopetettiin.

Lisäksi tutkijoita huolestutti se, että he eivät enää itse voineet seurata dialogia.

Tekoäly edistää robottien kieltä

Se, että robotit kehittävät tehokkaita viestintätapoja, kun ne jätetään suoriutumaan tehtävästä yksin, ei ole uusi ilmiö. Vastaavaa on havaittu muun muassa Cornellin yliopistossa 2016 ja 2017 tehdyissä tutkimuksissa.

Robottien tehokkaassa viestinnässä on etuja, esimerkiksi se, että järjestelmät toimivat nopeasti.

Jos robotti kykenee viestimään toisen robotin kanssa yhteisellä koodikielellä, toiminnot nopeutuvat. Ongelmana on vain se, että ihmiset eivät voi jäädä robottien viestinnän ulkopuolelle, sillä silloin tulevaisuus saattaa näyttää pelottavalta.

Robottien salaviestintää pelkäävät erityisesti ihmiset, jotka uskovat, että robotit ottavat jossain vaiheessa vallan.

Tältä Bobin ja Alicen neuvottelu näytti.

© Screenshot: courtesy Facebook