Näin vaarallisia nykyrobotit ovat

Monet automaatioyritykset ovat huolestuneet robottiensa käyttämisestä aseina. Esittelemme viisi uusinta – ja kerromme, miksi yhtiöt varoittavat vaarasta.

Uusia robotteja
© Shutterstock

Roboteista on tullut jatkuvasti vahvempia, nopeampia ja älykkäämpiä. Siksi automaattiset laitteet ja järjestelmät ovat entistä parempia työntekijöitä esimerkiksi tehtaissa ja sairaaloissa. Tehokkuuden kasvu voi tarkoittaa myös sitä, että ne ovat entistä vaarallisempia väärissä käsissä.

Monet automaatioalan yritykset ovat siksi esittäneet yhdessä huolensa siitä, että niiden robotteja saatetaan käyttää aseina.

Yhtiöt ovat sitoutuneet siihen, etteivät ne itse valmista automaattikoneita vahingoittamistarkoituksiin.

Vaikka yritykset yrittävät estää tuotteidensa väärinkäytön, vaara on aina olemassa.

Mutta kuinka vaarallisia robotit oikeastaan ovat? Esittelemme yritysten viisi uusinta robottia ja arvioimme, millainen uhka niistä aiheutuu.

PIKAJUOKSIJA

Robotti ostoksilla
© Unitree

Asekoira kauhistuttaa netissä

Vain 12 kiloa painava, parhaimmillaan 17 kilometrin tuntinopeudella liikkuva Go1 on markkinoiden kevyimpiä ja nopeimpia robottikoiria.

Koira kykenee kuljettamaan viiden kilon kuorman ja sopii monenlaisiin tehtäviin vartioinnista mineraalien keräämiseen vaikeasti saavutettavista paikoista.

Go1 maksaa ”vain” 2 700 dollaria. Sen valmistaja Unitree Robotics on ilmoittanut pyrkivänsä myymään koiraa niin halvalla kuin mahdollista, jotta myös yksityishenkilöillä olisi varaa siihen. Koirien kaltaisten kookkaampien automaattilaitteiden ja -avustajien ensisijaisia ostajiahan ovat yhä yritykset ja valtiot.

Go1 on aiheuttanut pelkoa etenkin siksi, että se ampuu verkossa leviävässä harrastajavideossa konetuliaseella.

Kuinka vaarallinen se on?

TARKASTAJA

Robotti portaissa
© ANYbotics

Ketterä kulkija haistelee kaasua

Schweiziske ANYbotics on kehittänyt neliraajaisen ANYmal-robotin, joka on vankkaa tekoa ja pystyy liikkumaan monenlaisessa maastossa. Se kykenee esimerkiksi nousemaan portaita, ylittämään esteitä ja käyttämään ahtaita kulkuväyliä.

ANYmal on varustettu muun muassa laserskannerilla ja lämpökameralla. Se voidaan ohjelmoida tekemään eri tehtäviä, kuten tekemään valvontakäyntejä tai huoltotöitä. Suunnittelussa otettiin erityisesti huomioon kaasu- ja öljyteollisuuden tarpeet.

Esimerkiksi kaasunilmaisimensa ansiosta robotti voi ”haistella” mahdollisia kaasuvuotoja.

ANYmal liikkuu joustavasti joka suuntaan, joten sen ei tarvitse kääntyä.

ANYmal on suunniteltu niin, että se ei voi tehdä vahinkoja niille öljy- ja kaasulaitoksille, joita se huoltaa. Se voi vain liikkua suhteellisen hitaasti (4,7 km/h) ja tarkastaa laitoksia.
Arvio: Melko vaaraton.

LÄHETTI

Robotti lähettinä
© Agility Robotics

Kantajalta puuttuu pää

Yhdysvaltalainen Agility Robotics on valmistanut kaksijalkaisen Digit-robotin, joka muistuttaa ulkonäöltään ja liikkumistavaltaan ihmistä. Sillä ei ole kuitenkaan päätä.

Kone sisältää paljon antureita, joiden ansiosta se pystyy kiertämään esteitä eikä törmää ihmisiin. Digit on suunniteltu toimimaan esimerkiksi varastotyöntekijänä tai lähettinä. Se voi kantaa kerralla 18 kilon kuorman.

Vain 158 senttiä pitkä ja 45 kiloa painava robotti voi ottaa tukea tartuntaelimiksi suunnitelluilla yläraajoillaan, jos se uhkaa kaatua. Nostamisen lisäksi Digit pystyy esimerkiksi työntämään oven auki.

Digit liikkuu eri suuntiin, eikä epätasainen alusta ole sille suuri ongelma. Robotin huippunopeus on 5,4 km/h, eli se voi kävellä yhtä kovaa kuin ihminen.

Kuinka vaarallinen se on?

  • Vaikka Digit ei ole kovin vahva eikä nopea, sitä voidaan käyttää vahingoittamistarkoituksiin, sillä se voidaan ohjelmoida kuljettamaan vaikkapa pommi.
  • Arvio: Melko vaaraton.

TYÖJUHTA

Mönkijärobotti
© Neil Adams

Avustaja kestää säteilyä

Kanadalainen Clearpath Robotics on kehittänyt vähän alle metrin pituisen ja 50 kiloa painavan Huskyn. Sen huippunopeus on 3,6 km/h.

Raskailla renkailla varustetut neljä pyörää tekevät siitä hyvin maastokelpoisen, olipa alusta sitten märkä, pehmeä tai liukas.

Husky voi ottaa 75 kilon kuorman, ja se on varustettavissa esimerkiksi 360 asteen kameralla, konekädellä ja laseretäisyysmittarilla.

Husky sopii sellaisiin tehtäviin kuin kartoitus ja pomminraivaus, ja sillä voidaan siirtää radioaktiivisia aineita.

Toronton yliopistossa robotti toimii eräänlaisena mönkijänä, jota hyödynnetään avaruustutkimushankkeissa.

Kuinka vaarallinen se on?

  • Koska Huskyn avulla on mahdollista esimerkiksi kuljettaa radioaktiivisia aineita, siinä piilee väärinkäytön mahdollisuus. Hitaus ja koko pienentävät kuitenkin riskiä.
  • Arvio: Hyvin vaarallinen.

MONITAITURI

Uusia robotteja
© Shutterstock

Vikkelä koira kiinnostaa verkossa

Yhdysvaltalaisen Boston Dynamicsin valmistama ketteräliikkeinen robottikoira Spot kykenee esimerkiksi nousemaan portaita, ylittämään esteitä ja liikkumaan epätasaisessa maastossa.

Spotin verkkomainokset ovat olleet katsojien suosiossa. Vuonna 2017 video, jossa koira avaa oven, oli vähän aikaa YouTuben katsotuin.

Spot on suunniteltu hankaliin olosuhteisiin, ja se sopii muun muassa hätäapu- ja pomminraivaustehtäviin. Siitä on myös vahtikoiraksi, joka pystyy tarkkailemisen lisäksi kartoittamaan ympäristöä kolmiulotteisesti.

Kameraohjauksen ansiosta Spot voi liikkua joustavasti ympäriinsä, ja sen anturit huolehtivat siitä, ettei se törmää kiinteisiin esteisiin eikä ihmisiin.

Kuuden kilometrin tuntinopeuden saavuttava Spot voi kantaa 14 kilon kuorman, ja se voidaan varustaa tartuntaelimenä toimivalla konekädellä.

Kuinka vaarallinen se on?

  • Spot on Go1:n tapaan aseistettavissa. Valmistaja, Boston Dynamics, varoittaa vakavasti tästä mahdollisuudesta.
  • Arvio: Vaarallinen.