Shutterstock
Hampaat hampaiden puhdistus

Mikrorobotit voivat korvata hammasharjan

Jos et millään yllä hammasharjalla kyllin taakse suussa, nanorobottiarmeijasta voisi olla sinulle paljon iloa suuhygienian hoidossa.

Yhdysvalloissa Pennsylvanian yliopistossa on rakennettu parvi puhdistusrobotteja, jotka kykenevät muuttamaan muotoaan ja pääsevät suussa joka rakoon kuin harjan, hammaslangan ja ultratehokkaan hammastahnan yhdistelmä.

Tutkijoiden saamat tulokset on julkaistu ACS Publications -sivustossa. Tutkimusraportissa kuvataan, miten nanorobotit testeissä havaitsivat ja kykenivät poistamaan useita sairautta aiheuttavia bakteereja tekohampaista ja oikeista hampaista. Ehkä jatkossa ne myös ehkäisevät hammaslääkärikäyntejä.

Magneettinen ohjaus

Nanorobotit on rakennettu pääasiassa rautaoksidista, minkä ansiosta niiden muotoa voidaan muuttaa ja niitä voidaan ohjata magneettikentän avulla niin, että ne sopivat erilaisiin hammaskalustoihin.

Roboteista voidaan muodostaa esimerkiksi harjamainen rakenne, joka poistaa plakkia ja likaa hampaiden pinnalta niin, etteivät hampaat reikiinny.

Robotit voidaan saada muuttamaan muotoa myös lankamaiseksi ja puhdistaa niillä hammasvälit kuten hammaslangalla, mikä ehkäisee muun muassa parodontiittia.

Lisäksi nanokokoisten koneiden lähikontakti hampaisiin ja ikeniin toimii katalysaattorina, joka vapauttaa suuhun mikroskooppisia annoksia bakteereja tappavia aineita ja ehkäisee siten iensairauksia.

Uhka 500 vuotta vanhalle keksinnölle

Rautaoksidia on käytetty pitkään hampaiden puhdistuksen apuna, koska sen ollessa kosketuksissa happeen syntyy kemiallinen reaktio, jota voidaan käyttää sekä plakin diagnosointiin että jälkikäteen puhdistamiseen.

Plakki suussa tuntuu tahmeana kalvona hampaiden ja kitalaen pinnalla.

Koska uudet nanorobotit ovat magneettisia, tutkijat voivat ohjata plakin poistamista ja levittää antibakteerisia aineita kaikkialle suuhun. Muuntautumiskyvyn ansiosta nanorobotit sopivat joka suuhun ja niistä voi tulla iso uhka hammasharjateollisuudelle.

Jos ei oteta huomioon muutama vuosikymmen vanhaa sähköistä versiota, hammasharja on ainakin 500 vuotta vanha keksintö, jossa ei ole tapahtunut suuria teknisiä uudistuksia.

Jatkotutkimusta kehiin

Pennsylvanialaistutkijat väittävät, että seuraava askel tutkimuksessa on nykymenetelmien perusteellinen vertailu eli perehtyminen sähköhammasharjoihin ja esimerkiksi hammaskiven poistoon ultraäänikäsittelyllä.

Tutkijat haluavat tulevissa tutkimuksissaan myös keskittyä hiomaan nanorobottien kauko-ohjausta niin, että hampaisiin ja ikeniin saataisiin kohdistumaan juuri oikeanlainen paine.

Näin hampaiden harjaukseen ei enää tarvittaisi käsiä, ja lopputuloksena olisi terveiden hampaiden lisäksi myös suusairauksien automaattinen diagnosointi ja hoito – jos puhdistusrobotit siis nyt jonain päivänä pääsevät joukkotuotantoon.