Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Robotti, rikkakasvi, laser

Konekitkijä laseroi rikkakasvit

Uusi robotti löytää itse rikkakasvit ja hävittää ne ilman myrkkyjä. Kehittynyt optinen järjestelmä bongaa tuhoon tuomitut kasvit, ja laserit tappavat ne.

Carbon Robotics

Maatiloilla käydään jatkuvaa taistelua rikkakasveja vastaan hyvän sadon turvaamiseksi.

Torjunta-aineet ovat yleensä tehokkain ase, mutta niiden käyttöön voi liittyä ympäristöhaittoja. Yhdysvaltalaisyritys Carbon Robotics on kehittänyt vaihtoehdoksi robottitekniikkaa.

Uusi ”autonominen kitkijä” on itseohjautuva robottitraktori, joka on varustettu 12 kameralla. Ne kuvaavat tarkkailtavaa aluetta ja paikantavat samalla rikkakasvit.

Robotin tekoäly erottaa, ovatko kasvit hyödyllisiä vai haitallisia, ja kun kyseessä on haittakasvi, traktori ampuu sitä kiinteillä hiilidioksidilasereillaan. Menetelmä ei aiheuta maastopalon vaaraa, sillä kasvi ei pala, vaan se vain kuumenee niin paljon, että se alkaa näivettyä.

robotti, traktori, rikkakasvi, ilta

Kitkijärobottia voidaan käyttää vuorokauden ympäri. Se hävittää jopa 100 000 haittakasvia tunnissa.

© Carbon Robotics

Robotti haraa maata

Autonominen kitkijä hävittää rikkakasveja kahdeksalla laserilla.

  • Robottitraktori kampaa koko pellon

    Automaattinen kitkijä käy käsiteltävän alueen läpi optisten antureiden ja GPS:n ohjaamana. Sitä voidaan käyttää vuorokauden ympäri.

  • Kamerat erottavat haittakasvit

    Pohjassa olevat 12 kameraa skannaavat peltoa, ja tietokone arvioi millisekunneissa, onko kuvauskohde viljely- vai rikkakasvi.

  • Laser hävittää rikkakasvit

    Haitallisiksi tunnistetut kasvit joutuvat robotin kahdeksan tehokkaan laserin tulitukseen. Ne lakastuvat ja kuolevat nopeasti.

Autonominen kitkijä sopii ympärivuorokautiseen käyttöön, eikä se tarvitse ihmisen apua. Robotti pystyy hävittämään 100 000 rikkakasvia tunnissa noin 80 000 neliömetrin alalta vuorokaudessa.

Carbon Robotics -yrityksen mukaan robotti voi paitsi pienentää torjunta-aineiden kulutusta myös suurentaa satoja.

Vähän tavallista traktoria pienempänä autonominen kitkijä ei jätä renkaillaan peltoon yhtä leveitä uria kuin traktori ja peltoruisku.

Lisäksi viljelykasvit voivat hyötyä siitä, että rikkakasvit torjutaan myrkyttömästi.

Autonominen kitkijä pääsee parhaiten oikeuksiinsa luomutiloilla, koska perinteinen mekaaninen rikkakasvien torjunta on hidasta ja työlästä.

Carbon Roboticsin tuote on herättänyt Yhdysvalloissa jo niin paljon kiinnostusta, että yrityksellä on vaikeuksia vastata kysyntään.

VIDEO: Robotti tositoimissa

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota