Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Keinolaiskiainen valvoo sademetsää

Ultrahidas robotti voi antaa biologeille uutta tietoa viidakon uhanalaisista eläimistä ja kasveista.

Georgia Tech

Yhdysvalloissa Georgian teknisessä yliopistossa on kehitetty ultrahidas robotti, joka säästää energiaa taatusti yhtä paljon kuin esikuvansa eli laiskiainen.

0,9 metrin mittainen SlothBot roikkuu kahden puun väliin pingotetussa teräsvaijerissa ja liikkuu vain, jos se on aivan välttämätöntä.

Robotti toimii aurinkoenergialla ja siirtyy varjosta auringoon, kun akut kaipaavat latausta. Muuten se käyttää sähköä vain tehtävänsä suorittamiseen eli mittauslaitteiden käyttämiseen.

Slothbot-robotin muotoilussa ja suunnittelussa on otettu mallia laiskiaisesta. Se kuluttaa hyvin vähän energiaa, joten se voi toimia itsekseen kuukausla.

© Shutterstock & Georgia Tech

Lämpömittarilla, kosteusmittarilla, hiilidioksidi-ilmaisimella ja kameralla varustettu robotti valvoo viidakkoa ja pitää silmällä sen asukkaita. Se tarkkailee muun muassa peto- ja saaliseläinten ja kasvien ja pölyttäjien suhdetta.

Valvoo jopa vuosia

SlothBot voi pysytellä tarkkailuasemissaan häiriöttä useita kuukausia tai jopa vuosia, minkä ansiosta se voi antaa biologeille tärkeää tietoa sademetsän ekosysteemissä sijaitsevasta herkästä tasapainosta.

Georgian teknisen yliopiston laiskiaisrobottia testataan Atlantan kasvitieteellisessä puutarhassa ennen kuin se siirretään sademetsään.

© Georgia Tech

Robottia testataan Atlantan kasvitieteellisessä puutarhassa, missä se liikkuu edestakaisin 30 metriä pitkää vaijeria.

Seuraavaksi robotti aiotaan lähettää tositoimiin eteläamerikkalaiseen sademetsään, missä sen tehtävänä on pääasiassa tarkkailla orkideoja ja uhanalaisia sammakoita. Tämä edellyttää laajaa valvonta-aluetta, ja tutkijat yrittävätkin vielä tehdä robotista sellaisen, että se osaisi itse siirtyä vaijerilta toiselle.

Lue myös:

scifi robot
Robotit

Voittamaton robotti

1 minuuttia
Robottileikkaus
Robotit

Robotit peittoavat kirurgit

1 minuuttia
Robotit

Robottien oma kieli huolestuttaa tutkijoita

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota