Georgia Tech

Keinolaiskiainen valvoo sademetsää

Ultrahidas robotti voi antaa biologeille uutta tietoa viidakon uhanalaisista eläimistä ja kasveista.

Yhdysvalloissa Georgian teknisessä yliopistossa on kehitetty ultrahidas robotti, joka säästää energiaa taatusti yhtä paljon kuin esikuvansa eli laiskiainen.

0,9 metrin mittainen SlothBot roikkuu kahden puun väliin pingotetussa teräsvaijerissa ja liikkuu vain, jos se on aivan välttämätöntä.

Robotti toimii aurinkoenergialla ja siirtyy varjosta auringoon, kun akut kaipaavat latausta. Muuten se käyttää sähköä vain tehtävänsä suorittamiseen eli mittauslaitteiden käyttämiseen.

Slothbot-robotin muotoilussa ja suunnittelussa on otettu mallia laiskiaisesta. Se kuluttaa hyvin vähän energiaa, joten se voi toimia itsekseen kuukausla.

© Shutterstock & Georgia Tech

Lämpömittarilla, kosteusmittarilla, hiilidioksidi-ilmaisimella ja kameralla varustettu robotti valvoo viidakkoa ja pitää silmällä sen asukkaita. Se tarkkailee muun muassa peto- ja saaliseläinten ja kasvien ja pölyttäjien suhdetta.

Valvoo jopa vuosia

SlothBot voi pysytellä tarkkailuasemissaan häiriöttä useita kuukausia tai jopa vuosia, minkä ansiosta se voi antaa biologeille tärkeää tietoa sademetsän ekosysteemissä sijaitsevasta herkästä tasapainosta.

Georgian teknisen yliopiston laiskiaisrobottia testataan Atlantan kasvitieteellisessä puutarhassa ennen kuin se siirretään sademetsään.

© Georgia Tech

Robottia testataan Atlantan kasvitieteellisessä puutarhassa, missä se liikkuu edestakaisin 30 metriä pitkää vaijeria.

Seuraavaksi robotti aiotaan lähettää tositoimiin eteläamerikkalaiseen sademetsään, missä sen tehtävänä on pääasiassa tarkkailla orkideoja ja uhanalaisia sammakoita. Tämä edellyttää laajaa valvonta-aluetta, ja tutkijat yrittävätkin vielä tehdä robotista sellaisen, että se osaisi itse siirtyä vaijerilta toiselle.

Video