Humanoidi pantiin uuteen uskoon

Maailman sulavaliikkeisin robotti kehittyy hyvää vauhtia. Se aiotaan panna pelastustehtäviin pahimpiin paikkoihin.

© Boston Dynamics

Atlas oli sensaatio jo viisi vuotta sitten, kun se esiteltiin ensimmäisen kerran, vaikka se liikkui hitusen kömpelösti.

Nyt yhdysvaltalaisen Boston Dynamics ­-yhtiön pelastusrobotti on kokenut perusteellisen muodonmuutoksen.

Atlas on humanoidirobotti, eli sen ulkonäössä ja liikkumistavassa jäljitellään ihmistä. Humanoidirobottien kehittelyssä pahimpia kompastuskiviä ovat olleet tasapainon hallinta ja aistit.

Jotta robotti voisi liikkua sujuvasti epätasaisessa maastossa, sen täytyy osata määrittää oma sijaintinsa tilassa ja pystyä säätämään liikkeensä ja siirtelemään painopistettään oikein.

Juuri näillä alueilla Atlas on kehittynyt ripeästi. Se ei osaa ainoastaan kävellä, vaan siltä sujuu myös tasanteelta toiselle hyppely ja tarvittaessa se osaa tehdä vaikka voltin.

Ehkä tärkein taito on kuitenkin kyky nousta seisomaan, jos se sattuu kellahtamaan kumoon.

Katso tästä, miten Atlas selviytyy esteradasta

Atlaksen uudet taidot ovat entistä herkempien anturien ansiota. Niiden avulla robotti näkee kohteet ja määrittää etäisyydet.

Liikkumista parantaa uusi ohjausjärjestelmä, joka säätelee käsien, jalkojen ja ylävartalon liikkeitä kokonaisuutena.

Atlas on saanut myös lisää voimaa. Nyt se jaksaa nostaa 11 kilon taakan. Se ei vielä riitä loukkaantuneen ihmisen kantamiseen ulos palavasta talosta, mutta Atlas on jo askelen lähempänä pelastajan virkaa.

###

Kroppa uusiksi viidessä vuodessa

Atlas on pudottanut puolet painostaan ja päässyt eroon piuhoista.

  • Kevyempi paino: Atlaksen paino on laskenut 150:stä 75 kiloon muun muassa 3D-tulostettujen osien ansiosta. Samalla virransyöttö on parantunut ja tehostunut.
  • Parempi tasapaino: Uuden ohjausjärjestelmän ja herkempien anturien ansiosta liikkuminen on entistä vakaampaa. Myös stereonäkö on parempi kuin ennen.
  • Vapaammat liikkeet**:** Ensimmäiset Atlaksen prototyypit saivat sähkön ja komennot johtoja pitkin. Nyt ohjaus on langatonta ja virta tulee sisäisestä akusta.
  • Sopusuhtaisempi ulko­näkö: Varhaisessa prototyypissä ulkonäkö oli toissijaista. Nyt muotoilussa on pyritty virtaviivaisuuteen ja sopusuhtaisuuteen.