Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Jos heinäsirkka haistaa räjähteen, sen aivojen elektrodit rekisteröivät aistimuksen.

© Barani Raman/Washington Uni in St. Louis
Teknologia - Robotit

Heinäsirkka haistelee pommeja

Heinäsirkoilla on yksi luonnon tarkimmista hajuaisteista. Nyt tutkijat suunnittelevat poraavansa elektrodeja niiden aivoihin ja käyttävänsä niitä kauko-ohjauksisina pommikoirina.

Miksi keksiä jotain alusta alkaen, kun kerran luonnolla on jo olemassa asiaan ratkaisu?

Räjähteisiin reagoivien keinonenien kehittämisen sijaan nyt aiotaan muuttaa heinäsirkat kyborgeiksi. Ideana on upottaa hyönteisten aivoihin antureita, jotka tarkkailevat sitä, haistaako eläin räjähteitä.

>> Oletko hulluna robotteihin ja kauko-ohjauksisiin vimpaimiin? Tilaa Tieteen Kuvalehti, niin saat lennokin.

Heinäsirkoilla on luonnostaan niin hyvä hajuaisti, että keinotekoiset anturit eivät yllä läheskään sen tasolle. Niiden aistinelimet sijaitsevat tuntosarvissa, joissa on satojatuhansia hajureseptoreita.

Aivojen signaalit välitetään sotilaille

Heinäsirkan selkään kiinnitetty lähetin siirtää eläimen aivojen signaalit esimerkiksi sotilaan kädessään pitämään vastaanottimeen. Vastaanotin tulkitsee ne ja loistaa punaisena, jos heinäsirkka on päässyt hajulle räjähteestä.

Seuraavaksi heinäsirkan siivet aiotaan peittää aineella, joka auttaa ohjaamaan eläimen haluttuun suuntaan lasersäteellä.

Yhdysvaltojen laivasto on myöntänyt St. Louisissa sijaitsevan Washington-yliopiston kolmivuotiselle heinäsirkkatutkimushankkeelle 750 000 dollaria, ja tähänastiset tulokset ovat lupaavia.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota