Heinäsirkka haistelee pommeja

Heinäsirkoilla on yksi luonnon tarkimmista hajuaisteista. Nyt tutkijat suunnittelevat poraavansa elektrodeja niiden aivoihin ja käyttävänsä niitä kauko-ohjauksisina pommikoirina.

Jos heinäsirkka haistaa räjähteen, sen aivojen elektrodit rekisteröivät aistimuksen.

© Barani Raman/Washington Uni in St. Louis

Miksi keksiä jotain alusta alkaen, kun kerran luonnolla on jo olemassa asiaan ratkaisu?

Räjähteisiin reagoivien keinonenien kehittämisen sijaan nyt aiotaan muuttaa heinäsirkat kyborgeiksi. Ideana on upottaa hyönteisten aivoihin antureita, jotka tarkkailevat sitä, haistaako eläin räjähteitä.

>> Oletko hulluna robotteihin ja kauko-ohjauksisiin vimpaimiin? Tilaa Tieteen Kuvalehti, niin saat lennokin.

Heinäsirkoilla on luonnostaan niin hyvä hajuaisti, että keinotekoiset anturit eivät yllä läheskään sen tasolle. Niiden aistinelimet sijaitsevat tuntosarvissa, joissa on satojatuhansia hajureseptoreita.

Aivojen signaalit välitetään sotilaille

Heinäsirkan selkään kiinnitetty lähetin siirtää eläimen aivojen signaalit esimerkiksi sotilaan kädessään pitämään vastaanottimeen. Vastaanotin tulkitsee ne ja loistaa punaisena, jos heinäsirkka on päässyt hajulle räjähteestä.

Seuraavaksi heinäsirkan siivet aiotaan peittää aineella, joka auttaa ohjaamaan eläimen haluttuun suuntaan lasersäteellä.

Yhdysvaltojen laivasto on myöntänyt St. Louisissa sijaitsevan Washington-yliopiston kolmivuotiselle heinäsirkkatutkimushankkeelle 750 000 dollaria, ja tähänastiset tulokset ovat lupaavia.