Rikkaiden avaruusklubi

Rikkaat taistelevat avaruudesta

Kourallinen ökyrikkaita huippuyrittäjiä kamppailee parhaillaan keskenään siitä, kuka valtaa kaupallisten avaruuslentojen markkinat.

tiistai 26. tammikuuta 2016 teksti Karine Kirkebæk

Viime viikolla kaupallinen Blue Origin -yritys onnistui laukaisemaan kierrätysraketin ja saamaan sen myös laskeutumaan onnellisesti takaisin maahan. Kysessä on raketti, joka on paljon edullisempi kuin Nasan muhkeat mastodontit. Blue Originin taustalla on yrittäjä Jeff Bezos, joka perusti Amazon.com-verkkokaupan ja on edelleen sen toimitusjohtaja.

Bezos on vain yksi neljästä rahamiehestä, jotka sijoittavat Tesla-, Amazon-, Virgin- ja Microsoft-yrityksillään ansaitsemiaan miljardeja huimaan kilpailuun, jossa pyritään kehittämään mahdollisimman edullisia avaruuslentoja.

Avaruus on levymogulin päähänpinttymä

65-vuotias Richard Branson on yhtä kuin Virgin-brändi. Hän aloitti vuonna 1970 yritystoiminnan, johon aikoinaan kuului muun muassa Virgin Records -levy-yhtiö.

Vuonna 2004 Branson perusti Virgin Galactic -yrityksen, joka on maailman ensimmäinen kaupallinen avaruuslentoyhtiö. Sen tavoitteena on viedä avaruuteen niin turisteja kuin rahtia ja satelliittejakin yrityksen itse valmistamilla aluksilla ja laukaisujärjestelmillä.

Yrityksen SpaceShipTwo-alus on määrä laukaista avaruuteen White Knight Two -lentokoneesta. Jos suunnitelma toteutuvat, SpaceShipTwo-aluksessa kuusi turistia ja kaksi lentäjää pääsevät tekemään uskomattoman lennon 110 kilometrin korkeuteen.

Tällä hetkellä liput maksavat 250 000 dollaria – noin 230 000 euroa. Alus on yhä testivaiheessa, eikä turistilentojen aikatauluja ole vielä lyöty lukkoon.

Nuori keksijä haluaa avaruuteen

Vuonna 2002 tuolloin vain 31-vuotias Elon Musk perusti SpaceX-yrityksen. Vuotta myöhemmin hän perusti sähköautoja ja akkuja valmistavan Teslan.

SpaceX:n tavoitteena on alentaa avaruuslentojen kustannuksia kierrättämällä kantorakettien ensimmäisiä vaiheita ja kehittämällä uutta tekniikkaa, joka tekisi mahdolliseksi asumisen vierailla planeetoilla.

Vuonna 2008 Nasa solmi 1,6 miljardin dollarin sopimuksen SpaceX:n kanssa rahdin kuljettamisesta kansainväliselle ISS-asemalle.

Yrityksellä on tällä hetkellä kolme alusta ja yli 3 000 työntekijää. SpaceX:n Falcon 9 -raketin arvoksi arvioidaan 61,2 miljoonaa dollaria – 56 miljoonaa euroa siitäkin huolimatta, että Falcon 9 -raketin testit ovat sujuneet varsin vaihtelevin tuloksin. Yrityksen tämän hetken suurin haaste on saada raketti laskeutumaan onnistuneesti, jotta se saataisiin laukaistua uudelleen avaruuteen, sillä juuri raketin kierrättäminen tuottaa huimia säästöjä.

Klubin vanhin on lukutoukka

Mies Amazon.com-verkkokaupan taustalla, Jeff Bezos, haaveilee Elon Muskin tavoin turistien lähettämisestä avaruuteen suhteellisen edullisesti. Siksi hän perusti Blue Origin -yrityksen jo vuonna 2000.

Blue Origin on kehittänyt New Shepard -raketin, jossa on tilaa kuudelle henkilölle. Sen on määrä viedä turistit 100 kilometrin korkeuteen, jossa he saisivat uskomattomien näköalojen lisäksi kokea vielä painottomuuden.

Marraskuussa New Shepard -raketti kävi avaruudessa ja laskeutui onnistuneesti. Viime viikolla se teki saman tempun uudelleen ja todisti siten, että se on aidosti kierrätettävä raketti.

Video Blue Origin -raketin kahdesta tuoreimmasta onnistuneesta laukaisusta ja laskeutumisesta.

Mukana kisassa on myös arkkinörtti

Bill Gatesin kanssa Microsoftin perustanut Paul Allen on lyönyt rahansa yhteen Scaled Composites -yrityksen Burt Rutanin kanssa, ja tuloksena on syntynyt Stratolaunch Systems -yritys.

Stratolaunch Systems on kehittänyt valtavan lentokoneen, joka tekee rakettien laukaisusta nykyistä edullisempaa. Stratolaunch Carrier on maailman suurin lentokone, ja sen siipien kärkiväli on 117 metriä. Kuusi Boeing 747 -koneesta tuttua moottoria nostaa lentokoneen ja raketin 9 000 metrin korkeuteen, josta raketti jatkaa matkaansa avaruuteen.

Stratolaunchin menetelmällä rakettien laukaisu ei vaadi niin paljon polttoainetta kuin laukaisu maasta.

Kuvat: Creative Commons ja Blue Origin

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: