Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

227 kiloa painava ionimoottori X3 paransi Nasan vanhaa nopeusennätystä selvästi.

Teknologia - Raketit

Rakettimoottori nousi uudelle tasolle

Kokeiden mukaan X3-ionimoottorilla on mahdollista päästä Marsiin kolme kuukautta nopeammin kuin nykytekniikalla.

Käytössä olevat rakettimoottorit pystyisivät viemään avaruusaluksen Marsiin yhdeksässä kuukaudessa. Uudella vaihtoehdolla, ionimoottori X3:lla, matka-ajasta voitaisiin leikata kolmasosa.

X3:a kehitetään Michiganin yliopistossa Nasan toimeksiannosta. Työ on edennyt jo niin pitkälle, että koemallia testataan.

Koekäytössä X3:lla on saavutettu parempia tuloksia kuin muilla samalla periaatteella toimivilla moottoreilla.

Kysehän ei ole uudesta keksinnöstä, sillä ajatus työntövoiman tuottamisesta plasmaksi kutsutun ionisoituneen kaasun eli sähkövarauksellisten hiukkasten avulla on vanha.

Kun ionit syöksyvät ulos moottorista, avaruusalus kulkee eteenpäin. 25 päivää kestänyt testaus suoritettiin Nasan John H. Glennin tutkimuskeskuksen avaruutta jäljittelevässä tyhjiökammiossa. X3 saavutti 5,4 newtonin voiman. Vanha vastaavien moottoreiden ennätys oli 3,3 newtonia.

Ionimoottori muuttaa kaasun plasmaksi

Lämpö sulattaa jään nesteeksi ja höyrystää veden kaasuksi.

Samalla tavalla kaasusta tulee plasmaa, kun energiaa lisätään. Ionimoottorissa kaasuatomit ja elektronit kiertävät vinhasti ja syöksyessään siitä ulos tuottavat työntövoimaa.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota