nb_u44 rocket

Räjähdys viivästyttää kullankaivua avaruudessa

Planetary Resources -kaivosyhtiö, jonka taustavoimissa on monta kuuluisaa sijoittajaa, menetti tärkeän satelliitin, kun Antares-raketti räjähti heti laukaisun jälkeen.

torstai 30. lokakuuta 2014

Menneellä viikolla Planetary Resources -yrityksen piti aloittaa ensimmäinen avaruushankkeensa. Yrityksen tavoitteena on hyödyntää asteroideilta löytyviä luonnonvaroja. Kaikki ei kuitenkaan mennyt kuin Strömsössä, kun varusteita ja yrityksen satelliittia kuljettanut raketti räjähti.

Arkyd 3 -satelliitti oli prototyyppi, jonka piti toimia koekaniinina yrityksen tulevia avaruusteleskooppeja varten. Teleskooppien puolestaan on määrä etsiä kaivostoimintaan sopivia asteroideja Maan lähistöltä.

Raketin räjähdys romutti aikataulun

Planetary Resources -yrityksen linjan mukaan avaruushankkeessa käytettävien satelliittien pitää olla mahdollisimman edullisia. Siksi rakettionnettomuuden arvioidaan sabotoivan "ainoastaan" yrityksen aikataulua, jonka mukaan kaivostoiminnan avaruudessa oli tarkoitus alkaa jo muutaman vuoden kuluttua.

Arkyd 3 -satelliitissa oli muun muassa Planetary Resources -yrityksen ohjaustietokone, voimanlähde, viestintäjärjestelmä ja navigointilaitteisto.

Google-pomo ja elokuvaohjaaja

Planetary Resources -yhtymän takaa löytyy monta kuuluisaa nimeä, kuten X-prize-palkinnon perustaja Peter Diamandis. Lisäksi avaruuden kaivoshanketta rahoittavat muun muassa Google-pomo Larry Page, Virgin-yritysten Richard Branson ja elokuvaohjaaja James Cameron.

Räjähdyksessä tuhoutuneet Orbital Sciences -yrityksen rakentamat Antares-raketti ja Cygnus-huoltoalus olivat yhteisarvoltaan noin 160 miljoonaa euroa.

Huoltoaluksen oli määrä kuljettaa kaikkiaan 2 273 kiloa varusteita ja tutkimuslaitteita Kansainvälisen avaruusaseman ISS:n miehistölle.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: