Shutterstock

Onnistunut laukaisu raivaa tietä Marsiin

Nasan uuden kuurakentin – onnistunut – laukaisu on osa mittavaa avaruusohjelmaa, jonka tavoitteena on saada ihminen jälleen Kuuhun ja myöhemmin myös Marsiin.

Yhdysvaltojen avaruusjärjestö Nasa on juuri laukaissut uuden SLS-kuuraketin (Space Launch System) ja Orion-kapselin avaruuteen. Artemis-ohjelman tavoitteena on viedä ihminen 50 vuoden jälkeen jälleen Kuuhun.

Kyseessä on ohjelman ensimmäinen lento, ja tällä kertaa miehittämättömän Orion-kapselin on määrä kiertää Kuu ja palata takaisin Maahan 25 vuorokauden kuluttua. Avaruusaluksessa olevan kolmen testinuken avulla kerätään tietoa siinä vallitsevista olosuhteista ja niiden vaikutuksista.

Rumprogrammet Artemis 1.

SLS-raketin (Space Launch System) laukaisua lykättiin monta kertaa, mutta vihdoin 16. marraskuuta 2022 se nousi avaruuteen Kennedyn avaruuskeskuksesta Floridasta.

© Wikimedia Commons

Moonikin Campos -nimisen nuken liivi kerää tietoa radioaktiivisuudesta.

Jos kaikki sujuu suunnitelmien mukaan, oikeat astronautit pääsevät matkaan vuonna 2024. Ensimmäinen lento suuntautuu Kuuta kiertävälle radalle, ja Kuuhun on tarkoitus laskeutua vuonna 2025.

Katso SLS-raketin laukaisu tästä:

Tunnelma oli korkealla Floridassa sijaitsevassa Kennedyn avaruuskeskuksessa, kun raketti monen yrityskerran jälkeen onnistuttiin lähettämään avaruuteen.

”Olemme kaikki osallisina jossain uskomattoman epätavallisessa. Ensimmäinen Artemis-lento. Ensimmäinen vaihe maamme paluussa Kuuhun – ja matkalla Marsiin”, sanoi Nasan laukaisujohtaja Charlie Blackwell-Thompson.

Ja juhlat vain jatkuvat.

Nyt nimittäin tiedetään, että Orion-kapseli on irronnut raketista suunnitellusti ja lentää kohti Kuuta.

Lyhyt lento

Vaikka 25 vuorokautta Orion-kapselissa olisi varmasti aivan riittävän pitkä aika useimmille meistä, reilut kolme viikkoa kestävä avaruuslento on varsin lyhyt.

Nasan mukaan aika voidaan kuitenkin käyttää niin tehokkaasti hyväksi, että kaikki havainnot ja kokeet ehditään suorittaa.

”Vaikka lento onkin lyhyt, olemme varmistaneet, että aikaa kokeisiin on riittävästi”, sanoo Nasan lennonjohtaja Emily Nelson ja lisää:

“Mutta kaiken tarpeellisen mahduttaminen niin lyhyeen aikaan on kyllä aikamoista tetristä”.

Suunnitelmien mukaan avaruuskapseli laskeutuu 25 päivän kuluttua Tyyneenmereen Yhdysvaltojen länsirannikolle San Diegon edustalle.

Paluu Kuuhun

Tarkoituksena on kerätä kuulennolla kokemusta ja tietoa tulevia avaruuslentoja varten. Tavoitteena on, että ihminen pääsee Marsiin Artemis-ohjelman loppuun mennessä.

Asia tulee ajankohtaiseksi vasta vuosien päästä, sillä Kuuhun laskeudutaan aikaisintaan vuonna 2025.

Viimeksi Kuussa käytiin vuonna 1972. Kaikkiaan kymmenen – kuuden eri lennon – astronauttia laskeutui Kuuhun vuosina 1969–1972.

Ensimmäisenä Kuussa käveli Neil Armstrong vuonna 1969.

Nasan Artemis-ohjelman nimi juontuu Kreikan tarustosta, jossa Artemis on Kuun jumalan Apollonin kaksoissisar. Nimellä on siksi suora yhteys sekä Kuuhun että Nasan aiempaan avaruusohjelmaan, Apolloon.