Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Rocket_Germany
Teknologia - Raketit

Mistä alkoi avaruusaika?

Pitääkö paikkansa, että avaruusrakettien historia alkoi natsi-Saksasta?

Lokakuun 3. päivänä 1942 Saksassa laukaistiin Aggregat 4 -raketti kohti taivasta. Se kohosi yli 85 kilometrin korkeuteen ennen kuin se syöksyi mereen. Vaikka raketti ei päässyt aivan avaruuteen asti, tapahtumaa voidaan syystä pitää avaruusajan alkuna.

Aggregat 4 oli ensimmäinen oikea avaruusraketti. Toisen maailmansodan aikana Saksa kehitti sen pohjalta V2-ohjukset.

Wernher von Braunin haave

Aggregatin oli suunnitellut Saksassa 1912 syntynyt Wernher von Braun, joka kiinnostui raketeista jo pienenä poikana. 1930-luvun alussa von Braun väitteli fysiikan tohtoriksi ja kehitti raketteja, jotka nousivat kilometrien korkeuteen.

Hitlerin noustua valtaan von Braun osallistui natsi-Saksan sotakoneiston suunnitteluun.

Kuuraketti perustui V2:een

Vuosina 1944–1945 Saksa pommitti V2-ohjuksilla satojen kilometrien päässä olevia kaupunkeja, pääasiassa Lontoota ja Antwerpeniä. Toisen maailmansodan loputtua Yhdysvallat nappasi itselleen Saksan loput V2-ohjukset ja ne kehittäneet henkilöt.

Myös Wernher von Braun siirtyi Yhdysvaltoihin, missä hän jatkoi työtään rakettiasiantuntijana. Käytännössä kaikki myöhemmät raketit perustuvat natsi-Saksan aikaisiin tutkimustuloksiin. Von Braun johti myös tutkijaryhmää, joka rakensi Saturn-kantoraketit. Niistä voimakkain, Saturn V, mahdollisti Apollo-kuulennot.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota