Rocket_Germany

Mistä alkoi avaruusaika?

Pitääkö paikkansa, että avaruusrakettien historia alkoi natsi-Saksasta?

keskiviikko 12. kesäkuuta 2013

Lokakuun 3. päivänä 1942 Saksassa laukaistiin Aggregat 4 -raketti kohti taivasta. Se kohosi yli 85 kilometrin korkeuteen ennen kuin se syöksyi mereen. Vaikka raketti ei päässyt aivan avaruuteen asti, tapahtumaa voidaan syystä pitää avaruusajan alkuna.

Aggregat 4 oli ensimmäinen oikea avaruusraketti. Toisen maailmansodan aikana Saksa kehitti sen pohjalta V2-ohjukset.

Wernher von Braunin haave

Aggregatin oli suunnitellut Saksassa 1912 syntynyt Wernher von Braun, joka kiinnostui raketeista jo pienenä poikana. 1930-luvun alussa von Braun väitteli fysiikan tohtoriksi ja kehitti raketteja, jotka nousivat kilometrien korkeuteen.

Hitlerin noustua valtaan von Braun osallistui natsi-Saksan sotakoneiston suunnitteluun.

Kuuraketti perustui V2:een

Vuosina 1944–1945 Saksa pommitti V2-ohjuksilla satojen kilometrien päässä olevia kaupunkeja, pääasiassa Lontoota ja Antwerpeniä. Toisen maailmansodan loputtua Yhdysvallat nappasi itselleen Saksan loput V2-ohjukset ja ne kehittäneet henkilöt.

Myös Wernher von Braun siirtyi Yhdysvaltoihin, missä hän jatkoi työtään rakettiasiantuntijana. Käytännössä kaikki myöhemmät raketit perustuvat natsi-Saksan aikaisiin tutkimustuloksiin. Von Braun johti myös tutkijaryhmää, joka rakensi Saturn-kantoraketit. Niistä voimakkain, Saturn V, mahdollisti Apollo-kuulennot.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: