Shutterstock

Kuinka paljon ilotulitteet saastuttavat?

Jäin pohtimaan sitä, kuinka paljon rakettien ampuminen uudenvuodenaattona saastuttaa luontoa?

Tšekistä ja Itävallasta peräisin oleva tutkijaryhmä on tutkinut uudenvuodentulitteista peräisin olevia haitallisia hiukkasia. Ryhmä tuli siihen tuokseen, että uudenvuoden juhlimisesta pitäisi seurata moraalinen krapula.

Esimerkiksi Saksassa ilmakehään pääsi uutenavuonna 2016–17 noin 4 000 tonnia hiukkasia. Münchenin suurkaupungissa haitallisten hiukkasten määrä ylitti 26 kertaa EU:ssa suositellun tason, joka on 50 mikrogrammaa hiukkasia kuutiometrissä ilmaa.

Saksan viranomaisten mukaan määrä vastaa 15:tä prosenttia liikenteen vuotuisista hiukkaspäästöistä.

810 904 rakettia ja muuta ilotulitetta ammuttiin tunnissa ilmaan Filippiineillä 1. tammikuuta 2016. Määrä on kaikkien aikojen suurin.

Tutkijaryhmä kuvailee uudenvuodenaattoa yhdeksi vuoden epätavallisimmista ajankohdista, jolloin ilmakehään pääsee saasteita.

Hiukkaset tunkeutuvat keuhkoihin

Ilotulitteet synnyttävät muun muassa typpioksideja (NOx), joita tuottavat myös etenkin dieselautot.

Taiwanista peräisin olevat luvut osoittavat, että PM2.5-pienhiukkasten määrä voi kohota kymmenkertaiseksi. Hiukkaset sisältävät lyijyä, strontiumia, magnesiumia ja muita metalleja. PM2.5-hiukkasten koko on alle 2,5 mikrometriä (metrin miljoonasosaa), ja ne tunkeutuvat helposti keuhkoihin.

Lisäksi myös pakkaukset, esimerkiksi rakettien muovikuoret, saastuttavat, ja melusaasteesta kärsivät etenkin eläimet.

Myynnissä on myös "ympäristöystävällisiä" ilotulitteita, jotka Environmental Science & Technology fra American Chemical Society -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan tuottavat 15–65 prosenttia vähemmän haitallisia hiukkasia. Niistä huolimatta ilotulitteet ovat merkittäviä saastuttajia.