Uusi tekniikka antaa potkua kallioporalle

Suurkaupunkien liikennekaaos voidaan ratkaista jopa 30 kerroksessa kulkevilla tunneleilla, uskoo miljardööri Elon Musk. Nykyiset porat ovat kuitenkin liian hitaita ja kalliita käyttää. Siksi kalliota aiotaan pehmittää mikroaalloilla.

© The Boring Company

Tähän asti maailman suurkaupungit ovat kasvaneet enimmäkseen ylöspäin. Sitä mukaa kuin kaupunkeihin on pakkautunut yhä enemmän ihmisiä, talot on tehty yhä korkeammiksi.

Kaupunkien autoliikenne sen sijaan kulkee edelleen enimmäkseen maan pinnalla. Monissa kaupungeissa ollaan tilanteessa, jossa kaupungin rakennuksiin mahtuu enemmän ihmisiä kuin teille, joita pitkin heidän pitäisi kulkea.

Monissa suurkaupungeissa ruuhkat ovat niin pahoja, että matka, joka normaalisti taittuu tunnissa, kestää jonojen takia puolitoista.

Ongelma poistuu vain, jos teiden välityskapasiteetti kasvaa kylliksi, mutta esteeksi tulee se, että kaupungeissa ei ole tilaa uusille teille.

Musk haluaa 30-kerroksisen tunneliverkoston

Miljardööri ja keksijä Elon Musk on sitä mieltä, että tieverkostoa on kasvatettava samalla tavalla kuin rakennuksia: pois maan pinnan tasolta. Hänen mukaansa maan alla on iso liikenne­potentiaali.

Kotikaupungissaan Los Angelesissa Musk on jo ryhtynyt kaivamaan tunnelia, josta joskus tulee jopa 30-kerroksisen maanalaisen verkoston osa.

Tunnelissa auto siirtyy magneettikiskoille, joita pitkin se kiitää 200 kilometrin tuntivauhtia. Viiden minuutin kuluttua auto putkahtaa maan pinnalle toisella puolella kaupunkia. Tutustu Muskin ideaan tässä:

Video

Mikroaallot pehmittävät kalliota

Nykyiset tunneliporat ovat kuitenkin liian hitaita ja liian kalliita käytössä, jotta hanke voisi toteutua.

Nyt yksi tutkijaryhmä esittänyt, että porien nopeutta saataisiin lisättyä, jos kalliota voitaisiin pehmittää mikroaalloilla, ennen kuin leikkuuterä alkaa jyrsiä sitä.

Piiroksessa esitetään, miten tunneliporat toimivat. Kun napsautat suurennuslasia, saat selville, miten mikroaaltotykki toimii: