Tšernobyl sarkofagi
Teknologia - Rakennelmat

Tšernobyl saa valtavan teräsarkun suojakseen

Vuonna 2017 Tšernobylin tuhoutuneen nelosreaktorin suojaksi asennetaan jättimäinen teräsarkku. Suojakuori liukuu paikoilleen tunkkien avulla.

Hieman sen jälkeen, kun Tšernobylin voimalassa tapahtui räjähdys vuonna 1986, nelosreaktorin suojaksi rakennettiin betonista niin kutsuttu sarkofagi. 30 vuodessa betoni on kuitenkin alkanut murentua.

Talvella 2013 nelosreaktorin turbiinihallin katto romahti, ja tapahtuma osoitti, miten kipeästi rakennuskokonaisuus kaipaa suojakseen uutta teräskuorta.

116 tunkkia siirtää teräskuoren reaktorin päälle

Tuhoutuneen reaktorin suojaksi suunnitellaan nyt 110 metriä korkeaa, 150 metriä pitkää ja 250 metriä leveää teräsarkkua, jota parhaillaan rakennetaan 250 metrin päässä reaktorista.

Kun rakennelma on valmis vuonna 2017, kaikkiaan 116 tunkkia nostaa 36 000 tonnia painavan teräsrakennelman ilmaan ja työntää sen hitaasti nelosreaktorin päälle.

VIDEO: Katso, miten Tšernobyl saa terässuojan:

Tšernobyl säteilee vielä hyvän tovin

Tšernobylin ydinvoimalan alueella on vielä paljon vaarallista säteilyä. Tieteen Kuvalehti vieraili voimala-alueella, jossa rakennetaan uutta suojaa nelosreaktorin ylle. Lue lisää alla olevasta artikkelista.

Lue myös:

Rakennukset

Sillat haastavat insinöörit

1 minuuttia
Sillat
Rakennelmat

Seitsemän siltaa, jotka haastoivat insinöörit

2 minuuttia
Rakennukset

Torninosturi seisoo tukevalla alustalla

0 minuuttia
Suosituimmat

Kirjaudu sisään

Virhe: Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
NäytäPiilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!