Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sillat

Maailman korkeimman sillan rakenne vaati insinööreiltä luovaa ajattelua.

© Shutterstock
Teknologia - Rakennelmat

Seitsemän siltaa, jotka haastoivat insinöörit

Niiden pitää ylittää maailman syvimpiä rotkoja ja kestää niin maanjäristykset kuin hirmumyrskytkin. Sillat asettavat insinöörien taidot äärimmäiseen testiin.

Pisin lasisilta

© Getty Images

385 metrin pituisen Zhangjiajien rotkon sillan lasilevyt kantavat 40 tonnin painoisen kuorma-auton. Kestävyys saadaan aikaan 600 asteen kuumennuksella ja nopealla jäähdytyksellä. Prosessi vahvistaa lasia puristamalla pintaa kokoon.

Vahvarakenteisin silta

© Shutterstock

Rio–Antirrio-silta Kreikassa kestää maapallon väkevimpiä voimia. Kannatinpylväät voivat siirtyä jopa 1,3 metriä maanjäristyksen aikana. Köysien pienet evämäiset osat ohjaavat voimakkaita ilmavirtoja.

Pisin silta

© Imagine China

Matka-aikojen lyhentämiseksi 9,6 miljoonan neliökilometrin laajuisessa Kiinassa rakennettiin 164,8 kilometriä pitkä Danyang–Kunshansilta. Se on osa Pekingin ja Shanghain välistä suurnopeusrataa. Junat ajavat sillä yli 300 km/h.

Korkein silta

© Getty Images

Korkeimmillaan 343 metriä maanpinnan yläpuolelle kohoavan ranskalaisen Millaun sillan kansi ja pylväät ovat hämmästyttävän siroja. Valmistamalla ne betonin sijasta teräksestä paino pudotettiin lähes 200 000 tonnista vain 36 000 tonniin.

Pisin purjehdittava kanavasilta

© Scanpix

Elbe–Havel- ja Mittelland-kanavat kohtaavat Saksassa Magdeburgin vesiteiden risteyksessä. 918-metristä Kanalbrückeä pitkin jopa 1 350 tonnin lastissa olevat laivat ylittävät usein hyvin vilkasliikenteisen Elben.

Suurin ponttonisilta

© WSDOT

Evergreen Pointin silta Yhdysvalloissa koostuu 400 000 tonnista kelluvaa betonia. Washingtonjärvi on sen kohdalla niin syvä ja pohjaltaan pehmeä että insinöörit pitivät 77:ää vesitiivistä ponttonia kannatinpylväitä parempana ratkaisuna.

Eniten tilaa säästävä silta

© Getty Images

Nanpu-siltaa oli vaikea mahduttaa Shanghain keskustaan, jonka väestötiheys on noin 100 000 asukasta neliökilometriä kohti. Kiinalaiset onnistuivat ahtamaan sen sinne korvaamalla pitkän ajoluiskan toista kilometriä pitkällä kierrerampilla.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota