Uudenlaiset pilvenpiirtäjät: Tornit kaatuvat kyljelleen

Talojen yhdyssillat Yhdysvalloissa ja lineaarinen aavikkokaupunki... Kookkaiden rakennusten suunnittelijat ovat alkaneet ajatella horisontaalisesti kuten nämä neljä esimerkkiä vaakasuorista pilvenpiirtäjistä osoittavat.

Makaava pilvenpiirtävä
© AFP/Ritzau Scanpix

Klassiset teräsrunkoiset ja lasiseinäiset pilvenpiirtäjät muistuttavat olemassaolollaan siitä, että rakennustekniikan ja -taiteen avulla voidaan muuttaa nopeasti ja rajusti kaupunkikuvaa.

Sellaisiin metropoleihein kuin New York, Shanghai ja Dubai on pystytetty satoja metrejä korkeita taloja, jotka vievät suhteellisen vähän tilaa mutta joihin mahtuu tuhansia ihmisiä asumaan ja työskentelemään. Korkeus ja kapeus ei kuitenkaan takaa aina optimaalista tilankäyttöä ympäristössä. Avuksi voidaan ottaa mittavat vaakasuorat rakennelmat.

Kiinassa sijaitseva 300 metriä pitkä Crystal ja Saudi-Arabian tulevaisuudenkaupunkiin Neomiin liittyvä 500 metriä korkea ja 170 kilometriä pitkä vaakasuora pilvenpiirtäjä The Line heijastavat arkkitehtonista ajattelua, jossa iso rakennus suunnitellaan leveäksi.

Nimellä El Lissitzky tunnettu venäjänjuutalainen arkkitehti ja taiteilija Lazar Markovitš Lisitski ideoi insinööreille haasteellisen konseptin 1920-luvulla.

Vaakasuorien pilvenpiirtäjien pitää kestää monenlaisia ympäristötekijöitä ja luonnonvoimia tuulesta maanjäristyksiin. Rakennukset vaativat teknisiä ratkaisuja, joilla hallitaan romahtamiselle altistavat pystysuorat rasitukset, johtuivatpa ne sitten vaikkapa kerrosten painosta, tärinästä tai huojunnasta.

Yhdyssillat

Kulkuväylä
© Shutterstock

Lasiputket liittävät naapuritalot toisiinsa

  • Kaupunki: Minneapolis, USA
  • Pituus: 15 km
  • Valmistumisvuosi: 1962

Minnesotassa sijaitsevassa Minneapolisissa on kuljettu jo 60 vuoden ajan muun muassa toimistojen, hotellien ja myymälöiden täyttämien korkeiden rakennusten välisiä siltoja pitkin. Minneapolis Skyway System -nimellä tunnetut kulkureitit perustuvat eri talojen yläkerrokset toisiinsa yhdistäviin katettuihin käytäviin, jotka vähentävät tarvetta liikkua katutasossa. Noin 15 kilometrin pituiseen käytäväverkkoon kuuluu suunnilleen 80 rakennusta.

Makaava keidas

leijuvat pilvenpiirtäjät
© Hufton+Crow-VIEW/Alamy/Imageselect

Vaakatorni antaa tilaa kasveille

  • Kaupunki: Shenzhen, Kiina
  • Pituus: 380 m
  • Valmistumisvuosi: 2009

Kiinassa vihreässä ympäristössä leijuva Vanke Center Shenzhen on 380 metriä pitkä horisontaalinen pilvenpiirtäjä, jossa on asuin-, toimisto- ja hotellitiloja. Suunnittelijoiden tavoitteena oli säästää maata viher- ja vesialueille. Talo seisoo jalkojen varassa: sitä kannattelevat kahdeksan enimmillään 50 metrin päässä toisistaan sijaitsevaa pylvästä. Katolla on aurinkopaneelien lisäksi eläviä kasveja, jotka auttavat pitämään sisälämpötilan miellyttävänä.

Ennätyksenhaltija

© Shutterstock

Crystal tukeutuu neljään toveriin

  • Kaupunki: Chongqing, Kiina
  • Pituus: 300 m
  • Valmistumisvuosi: 2020

Kahdeksasta klassisesta 250–350 metriä korkeasta pilvenpiirtäjästä koostuvan Raffles City Chongqing -rakennuskompleksin hätkähdyttävin osa on Crystal: 300 metriä pitkä vaakasuora yhdyssilta, jossa on muun muassa ravintoloita. Minkään muun horisontaalisen rakennelman alla ei ole yhtä monta eli neljää pilvenpiirtäjää. Jotta huojunta ei vahingoittaisi Crystalia, se liukuu 26 laakerin päällä.

Uuden ajan airut

The Line, Saudi-Arabien
© AFP/Ritzau Scanpix

Visio ulottuu 170 km:n päähän

  • Maakunta: Tabuk, Saudi-Arabia
  • Pituus: 170 km
  • Valmistumisvuosi: 2045

The Line eli Linja kuuluu suunnitelmaan luoda vuoteen 2045 mennessä Saudi-Arabian luoteisosaan futuristinen lineaarikaupunki. Yhdeksän miljoonan ihmisen toivotaan löytävän sieltä kodin itselleen. Visioituun älykaupunki Neomiin ja Tabukiin liittyvä The Line on 200 metriä leveä ja 500 metriä korkea talo, jonka pitäisi valmistua vuonna 2030. Kyse on itse asiassa kahdesta rinnakkaisesta rakennuksesta, joiden lopullinen pituus on 170 kilometriä.