Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Teknologia - Rakennukset

Torninosturi seisoo tukevalla alustalla

Kun nostokurki nostaa taakkoja, se pysyy tasapainossa puomin toisessa päässä olevan painon avulla. Miten nosturi pysyy pystyssä silloin, kun sillä ei ole taakkaa?

Jos tavallisessa torninosturissa on 60 metriä pitkä etupuomi ja 20 metriä pitkä peräpuomi, sen nostoteho voi olla 300 tonnimetriä (lyhenne tm). Tällöin nosturilla voidaan nostaa 10 tonnia 30 metrin etäisyydeltä tai 5 tonnia 60 metrin etäisyydeltä. Jotta nosturi ei kaatuisi taakan kanssa, tornin peräpuomissa on oltava vastapaino, joka muodostaa noin puolet nostokapasiteetista. Esimerkkitapauksessa vastapainon pitäisi vastata 150 tonnimetriä. Vastapainona käytetään esimerkiksi isokokoista betonikappaletta. Jos ei oteta lukuun vaakapuomin omapainoa, 7,5 tonnin betonilohkare peräpuomin päässä 20 metriä rungosta pitää nosturin tasapainossa, kun nostetaan 2,5 tonnia 60 metrin etäisyydellä. Nosturiin kohdistuu tällöin enintään 150 tonnimetriä vastaava eteen- tai taaksepäin suuntautuva voima. Torni kestää vielä sitä kallistavien voimien vaikutuksen katkeamatta ja johtaa ne pulttien välityksellä alustaan ja kiskoihin. Torninosturi on harvoin täysin tasapainossa. Siksi sillä on oltava tukeva perusta, jonka avulla se pystyy vastustamaan sitä kallistavia voimia, esimerkiksi sen omapainoa, taakkojen painoa ja sivutuulta. Myös maapohjan on oltava riittävän tukevaa, jotta se kantaa koko rakennelman.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota