Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sillat haastavat insinöörit

Monet sillat ovat rakennustaidon mestarinäytteitä. Niitä toteuttaessaan suunnittelijat ja rakentajat ovat joutuneet ylittämään itsensä.

Xin He/Getty Images

Pisin lasisilta

385 metrin pituisen Zhangjiajien rotkon sillan lasilevyt kantavat 40 tonnin painoisen kuorma-auton. Kestävyys saadaan aikaan 600 asteen kuumennuksella ja nopealla jäähdytyksellä. Prosessi vahvistaa lasia puristamalla pintaa kokoon.

VCG/Getty Images

Vahvarakenteisin silta

Rio–Antirrio-silta Kreikassa kestää maapallon väkevimpiä voimia. Kannatin­pylväät voivat siirtyä jopa 1,3 metriä maan-järistyksen aikana. Köysien pienet evämäiset osat ohjaavat voimakkaita ilmavirtoja.

Shutterstock

Pisin silta

Matka-aikojen lyhentämiseksi 9,6 milj. km2:n laajuisessa Kiinassa rakennettiin 164,8 km pitkä Danyang–Kunshan-silta. Se on osa Pekingin ja Shanghain välistä suurnopeus­rataa. Junat ajavat sillä yli 300 km/h.

Luo chunxiao/Imagine China

Korkein silta

Korkeimmillaan 343 metriä maan­pinnan yläpuolelle kohoavan ranskalaisen Millaun sillan kansi ja pylväät ovat hämmästyttävän siroja. Valmistamalla ne betonin sijasta teräksestä paino pudotettiin lähes 200 000 tonnista vain 36 000 tonniin.

Shutterstock

Pisin purjehdittava kanavasilta

Elbe–Havel- ja Mittelland-kanavat kohtaavat Saksassa Magdeburgin vesi­teiden risteyksessä. 918-metristä Kanalbrückeä pitkin jopa 1 350 tonnin lastissa olevat laivat ylittävät usein hyvin vilkas­liikenteisen Elben.

JENS SCHLUETER/AFP/Scanpix

Suurin ponttonisilta

Evergreen Pointin silta Yhdysvalloissa koostuu 400 000 tonnista kelluvaa betonia. Washingtonjärvi on sen kohdalla niin syvä ja pohjaltaan pehmeä, että insinöörit pitivät 77:ää vesitiivistä ponttonia kannatinpylväitä parempana ratkaisuna.

WSDOT

Eniten tilaa säästävä silta

Nanpu-siltaa oli vaikea mahduttaa Shanghain keskustaan, jonka asukasmäärä on noin 100 000/km2. Kiinalaiset onnistuivat ahtamaan sen sinne korvaamalla pitkän ajoluiskan toista kilometriä pitkällä kierrerampilla.

Xin He/Getty Images

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota