Smog kontrol

Savusumu hälvenee

Savusumu ja hiukkaspäästöt aiheuttavat vuosittain miljoonia kuolemantapauksia ja suuria ilmasto-ongelmia. Uudella menetelmällä rakennuksen ulkokuori hillitsee savusumua.

tiistai 7. heinäkuuta 2015

Ongelma: Likainen ilma tappaa

Joka vuosi kuolee 7,2 miljoonaa ihmistä ilmansaasteiden takia. Hiukkasmaiset epäpuhtaudet vaikuttavat myös ilmastoon. Esimerkiksi Kaakkois-Aasiassa ne vähentävät monsuunisateita.

Ratkaisu: Seinä hajottaa savusumua

Monia Aasian suurkaupunkeja piinaavat myös smogina tunnetut saastepilvet, joissa on paljon muun muassa hengitysteihin tunkeutuvia, suurina määrinä ihmiselle myrkyllisiä typen oksideja.

Savusumua on mahdollista hillitä saksalaiskeksinnöllä, joka saa rakennusten ulkokuoren sitomaan epäpuhtauksia. Kun laajat pinnat käsitellään titaanioksidiin perustuvalla nanoaineella, syntyy valoaktiivinen kerros, joka toimii katalysaattorina ja neutraloi haitallisia yhdisteitä.

Prosessista jää jäljelle vaarattomia aineita, kuten happea, hiilidioksidia ja typpeä. Pinnoite ei menetä edes vähitellen tehoaan, sillä se ei kulu eikä kerää itseensä ilman epäpuhtauksia.

9 haastetta, jotka pitää ratkaista NYT

Ihmiskunnalla on edessään monia vaikeita haasteita, jotka olisi ratkaistava heti, jotta maapallolla olisi mahdollisuus pelastua. Ensiapua on kuitenkin jo luvassa.

Lue laaja teema-artikkeli Tieteen Kuvalehdestä:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: