Fireworks Dubai

Pilvenpiirtäjä avautui yleisölle

4. tammikuuta 2010: 828 metriin yltävän Burj Khalifan korkeusennätystä on vaikeaa lyödä.

keskiviikko 3. marraskuuta 2010

Tieteen Kuvalehden vuosikirjasta 2010: Muutama päivä uudenvuoden jälkeen maailman korkein rakennus lähes peittyi valonvälähdyksiin ja savuun, kun sen avajaisia juhlistettiin näyttävällä ilotulituksella.

Kuusi vuotta kestäneen rakennusurakan päättäneitä mahtipontisia juhlallisuuksia seurasi lähes 400?000 ihmistä. Burj Khalifan lopullinen korkeus oli pidetty salaisuutena aivan avajaisiin saakka. Vaikka rakennusta oli yleisesti arveltu 818 metriä korkeaksi, avajaisissa sen paljastettiin olevan vielä kymmenen metriä korkeampi. Tämänkaltaista korkeusennätystä tuskin lyödään lähivuosina.

Muutto Burj Khalifan tiloihin alkoi helmikuussa. Pilvenpiirtäjän 160 kerrokseen mahtuu asuntoja, toimistoja ja iso hotelli. Päivittäin 12?000 ihmisen arvioidaan käyttävän rakennusta. Väkeä on yhtä paljon kuin pienessä kaupungissa.

Skyskrabere

Burj Khalifan perustusten kaivaminen alkoi tammikuussa 2004. Rakennus on pystytetty kolme metriä paksun betonilaatan päälle. Lisää tukea antavat 192 teräsbetonipylvästä, jotka on juntattu maaperään yli 50 metrin syvyyteen. Tukevan perustuksen on määrä pitää pilvenpiirtäjä pystyssä maanjäristyksen sattuessa. Rakennus on myös muotoiltu niin, että sen pitäisi selviytyä hyvin voimakkaankin myrskyn riepotuksesta. Yksi rakennusvaiheen suurimmista haasteista oli betonin pumppaaminen satojen metrien korkeuteen.

Burj Khalifassa on kaikkiaan 57 hissiä. Osa niistä liikkuu 18 metrin sekuntivauhdilla, mikä on maailmanennätys. Kahden kaksikerroksisen hissin kummassakin kerroksessa on tilaa 14 henkilölle. Niillä kuljetetaan matkailijoita 124. kerroksessa sijaitsevalle näköalatasanteelle.

Vuosikirja 2010

Artikkeli on Tieteen Kuvalehden vuosikirjasta.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: