Ground Zero skyline

One WTC luo uudet turvastandardit

Manhattanilla pystytetään täyttä päätä syyskuun 11. päivän terrori-iskuissa 2001 tuhoutuneen World Trade Centerin seuraajaa. Traagisesta menneisyydestä on otettu oppia, ja uusien pilvenpiirtäjien rakentajien ja käyttäjien turvallisuus aiotaan varmistaa uudella tekniikalla ja tiukalla valvonnalla. Tieteen Kuvalehti kävi tutustumassa yhteen maailman suurimmista rakennustyömaista.

tiistai 19. lokakuuta 2010 teksti Peter Eberhardt

World Trade Centerin seuraaja on 26 kerrosta korkea. Hissi, joka vie ylimpään kerrokseen, on kuuma ja ahdas. Teräsverkkoseinän läpi avautuu näkymä Ground Zeroksi eli nollapisteeksi kutsutulle vuoden 2001 syyskuun 11. päivän terrori-iskun näyttämölle. Kesällä 2010 se on 65?000 neliömetrin laajuinen rakennustyömaa.

Mukana olevat kypäriin, kirkkaanvihreisiin liiveihin ja turvasaappaisiin sonnustautuneet rakennustyöläiset yrittävät jutustella peittääkseen työkoneiden melun. Hissi pysähtyy, ja ovet aukeavat. Kolme hikistä miestä lykkää hissin kyytiin muutaman puuparrun, ja matka jatkuu.

Perillä 20. kerroksessa melu on vielä kovempaa. Siihen sekoittuu pölyn ja hitsauslaitteiden kipinöiden keskellä kulkevien rakentajien toisilleen huutamia ohjeita ja varoituksia. Tarkoitus on huolehtia kollegojen turvallisuudesta, sillä rakennustyömaan motto on Safety First eli ”turvallisuus ennen kaikkea”.

Turvallisuutta on korostettu myös rakennusten suunnittelussa ja toteuttamisessa. Uusi World Trade Center käsittää pilvenpiirtäjiä, museon ja kaksi muistomerkkiä terrori-iskun uhreille sekä metroaseman. Suunnitteluun osallistuu useita arkkitehtitoimistoja. Korkein rakennus on ykköstorni eli One World Trade Center, joka on Skidmore, Owings & Merrill -arkkitehtitoimiston käsialaa.

Sen arkkitehtien piirtämä on myös Dubaissa sijaitseva 828 metrin korkuinen Burj Khalifa, joka vihittiin käyttöön tänä vuonna. One Word Trade Center jää sitä matalammaksi, mutta 541-metrisenä se on kuitenkin korkein Yhdysvalloissa sijaitseva pilvenpiirtäjä.

Ground Zero building

Suojaa tulipaloilta ja pernarutolta

One World Trade Centerissä pyritään ennätykseen myös rakennusturvallisuuden ja energiansäästön osalta. Näitä tavoitellaan uusilla teknisillä ratkaisuilla, entistä vahvemmilla materiaaleilla ja energiaa säästävillä työmenetelmillä.

Turvallisuuden korostaminen juontuu luonnollisesti pelosta, että vuoden 2001 syyskuun 11. päivän katastrofi toistuu. Suunnittelussa on otettu huomioon muun muassa se, että vanhoissa kaksoistorneissa oli rakennevikoja, jotka saattoivat osaltaan edistää niiden sortumista. Toisaalta turvallisuuteen vaikuttavat hyvinkin yksinkertaiset seikat, kuten porraskäytävien leveys. Moni menetti henkensä, koska porraskäytävät olivat liian ahtaat. Pakenevat ihmiset ja varusteineen yläkerroksiin pyrkivät palomiehet tukkivat toistensa tien.

Uuden ykköstornin porraskäytävät on tehty tavallista leveämmiksi. Ne on myös painesuojattu ja varustettu automaattisella sammutuslaitteistolla. Lisäksi joka kerroksessa on useampia hätäpoistumisteitä porraskäytäviin ja hisseihin. Rakennuksen jokaiselta sivulta on myös käynti suoraan kadulle. Tulipalossa rakennuksen sisään leviävä savu on hengenvaarallista. Sitä varten ykköstorniin tulee ilmansuodatusjärjestelmä, jonka luvataan myös suojaavan ilmateitse leviäviltä kemiallisilta ja biologisilta aseilta, kuten pernaruttoitiöiltä.

Lasijulkisivu on verhomainen ei-kantava rakenne, jonka on määrä suojata muun muassa räjähdysten aiheuttamilta paineaalloilta. Siinä on kolme senttiä paksut nelikerroksiset lasipaneelit ja teräsvahvisteiset saumat. Paneelit yhdessä julkisivun ja rakennuksen välisten joustavien liitosten kanssa absorboivat paineaallot ja johtavat värähdykset pois rakennuksesta. Julkisivun luvataan kestävän niin myrskyn kuin maanjäristyksenkin.

Lasinen julkisivu päästää rakennuksen sisälle runsaasti luonnonvaloa, minkä ansiosta valaistukseen tarvittavan sähkön kulutus on arviolta 20 prosenttia tavanomaista pienempi. Samalla ikkunalasit kuitenkin heijastavat pois osan auringon lämpösäteilystä, mikä puolestaan vähentää runsaasti energiaa nielevän viilentävän ilmastoinnin tarvetta.

Itse rakennus on lujasti ankkuroitu maahan, ja sitä vakauttaa 24 teräspylvästä, joka ulottuvat perustuksista huipulle asti. Ne on sijoitettu niin, että rakennuksen tasapaino ei järky, vaikka kaksi niistä tuhoutuisi. Pylväät koostuvat yhteen hitsatuista ja pultatuista pienemmistä kappaleista. New Yorkin tulevan maamerkin tärkeimpänä turvallisuustekijänä pidetään kuitenkin betonirunkoa. Se on lähes erillinen rakennus, joka ulottuu pilvenpiirtäjän ytimessä kellarista kattoon.

Sen kaksimetristen betoniseinien suojassa ovat hissikuilut, porraskäytävät, ilmanvaihtokanavat, vesipumput, varavalaistusjärjestelmä, sammutuslaitteisto, tietoliikennekaapelit ja kerroskohtaiset väestönsuojat. Kaikki tilat on koteloitu palonkestävällä materiaalilla. Runko valetaan erikoisbetonista, jonka murtumalujuus on tonni neliösenttimetriä kohti. Se on viisi kertaa niin lujaa kuin tavallisesti esimerkiksi teissä ja silloissa käytettävä betoni.

Uuden ykköstornin peittoala on 61 x 61 metriä eli saman verran kuin vanhojen kaksoistornien. Kaikki neljä sivua muuttuvat ylöspäin mentäessä vähitellen vastakkaisiksi kolmikulmioiksi niin, että rakennuksen keskiosaan syntyy kahdeksankulmio.

Sitten rakennus kiertyy niin, että huipulla se on taas neliö, joka on kääntynyt 45 astetta suhteessa pohjakerrokseen. Huipulle tehdään näköalakerrokset 415 metrin ja 417 metrin korkeuteen eli vanhojen kaksoistornien huippujen tasolle.

Myös ravintolasta on näköala joka suuntaan. Katolla on ympyrän muotoinen kaidemuuri, johon kiinnitetään muun muassa ikkunanpesukelkka. Ylimpänä on masto, jonka valo vilkuttaa morseaakkosilla N-kirjainta.

Vartegn genopstår

Vanhan World Trade Centerin paikalle nousee kuuden rakennuksen kompleksi. Korkein niistä on 514-metrinen One World Trade Center, jonka on määrä valmistua vuonna 2013.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: