Kim Rasmussen/Sjællandske Medier
Naapurit valittavat Lynetteholmista

Näin paljon Lynetteholmin tekoniemi saastuttaa

“Umpisuolimetro”, “Tappajaliete”, “Isku demokratiaa vastaan” – kritiikkiä satelee yhtä Skandinavian suurinta rakennushanketta vastaan. Onko arvostelussa perää?

Lynetteholmin rakentajat näkevät niemen tärkeänä osana tulevien ilmastonmuutoksen aiheuttamien ongelmien ja Kööpenhaminan asuntopulan ratkaisua. Arvostelijat pitävät Lynetteholmia melua tuottavana ja saastuttavana tulppana Juutinraumassa.

Mikä on tarua? Ja mikä totta?

Lynetteholmiin kaavaillaan vuodesta 2070 eteenpäin asuntoja 35 000 asukkaalle. Lue tieteen tuomio kolmesta yleisimmästä hanketta koskevasta väitteestä.

Väite 1: Melu

Kuorma-auto rakennustyömaalla
© Peter Sørensen

Vuosikymmenien maansiirto meluaa ja pölyää

Noin 350 kuorma-autoa tulee ajamaan päivittäin 30 vuoden ajan Kööpenhaminan läpi Lynetteholmiin. Määrä on suurin piirtein sama, joka tällä hetkellä ajaa maata Nordhavnin satama-alueen laajennusta varten. Liikenteen määrä ei kasva mutta siirtyy Kööpenhaminan pohjoisosasta eteläosaan.

Mittausten mukaan raskaan liikenteen matalataajuuksista melua ja terveydelle haitallisia hiukkasia on nyt jo kaupungissa paljon. Siksi Nordhavnin ja Lynetteholmin välille on ehdotettu tunnelia. Se voisi valmistua jo vuoteen 2035 mennessä, ja se vähentäisi melua noin 3 dB.

Vaikka liikenteen määrä yleisesti lisääntyisi tunnelin myötä, analyysien mukaan vuoteen 2050 mennessä tunneli pienentäisi ilmansaasteita ja vähentäisi Kööpenhaminan keskustaliikennettä noin 12 prosenttia.

Väite 2: Saasteet

Laiva Køgen lahdella
© Jan Henningsen

Mudan dumppaus on ympäristölle vaarallista

Vuoteen 2022 asti niemen paikalta poistettua mutaa dumpattiin Køgen lahteen. Muta sijoitettiin lähelle Natura 2000 -suojelualuetta.

Ympäristöselvityksen mukaan vain pohjan ylin, 0,6 metriä paksu kerros oli pakko varastoida saastuneena muualle ja loput voitiin viedä Køgen lahdelle. Tanskan luonnonsuojeluyhdistyksen mukaan tutkimuksissa saasteita on löydetty myös syvemmältä.

Arvostelu sai Kööpenhaminan kaupungin lopettamaan maa-aineksen dumppauksen ja nyt mudalla tasoitetaan ja täytetään Lynetteholmin aluetta.

maa-aineksen siirto Lynetteholmen piirros
© Claus Lunau

Vain 83 % mudasta osuu maaliin

Kun mutaa levitetään mereen proomulla, kaikki siitä ei osu haluttuun kohtaan vaan leviää veden virtausten mukana.

Lynetteholmista poistettu merenpohjan muta kuljetettiin Køgen lahdelle proomulla, jonka pohja avautui ja valutti lastin mereen.

Muta vajosi pohjaan, mutta ei laskeutunutaan maaliinsa. Osa mudasta ajautui merivirtojen mukana kauemmaksi.

Noin 17 prosenttia mudasta kulkeutui muualle mereen, missä se voi vahingoittaa ympäristöä, jos se sisältää saasteita.

Väite 3: Merivirrat

Veden virtaus Lynetteholmissa
© Claus Lunau

Niemi pysäyttää veden ja suolan

Monet hankkeen arvostelijoista, muun muassa ruotsalainen Skånen lääninhallinto, pelkäävät, että Lynetteholm vaikuttaa veden virtaukseen Juutinraumassa, koska tekosaari voi toimia tulppana, joka häiritsee veden ja suolan luonnollista virtausta. Tulppa vaikuttaisi koko Itämereen, joka kärsii jo tällä hetkellä happikadosta.

Kansainvälisen vesiohjelmistojen kehittäjä- ja konsulttiyrityksen DHI:n raportin mukaan Lynetteholm estää arviolta noin 0,25 prosenttia veden nykyisestä virtauksesta. Skånen lääninhallinnon mukaan tämä yhdessä muun muassa merituulipuistojen vaikutuksen kanssa riittää tekemään kehityksestä huolestuttavan.