mexico earthscraper

Meksikossa rakennetaan kerrostalo maan alle

Tulevaisuudessa kerrostalot on käännetty päälaelleen ja ihmiset asuvat ja työskentelevät maanpinnan alapuolella. Meksikon pääkaupungissa arkkitehdit aikovat rakentaa peräti 65-kerroksisen pilvenpiirtäjän katutason alle.

tiistai 12. maaliskuuta 2013 teksti Emrah Sutcu

"Pilvenpiirtäjä" ulottuu 300 metrin syvyyteen

Meksikolainen arkkitehtiryhmä on valmiina toteuttamaan uusimman hankkeensa, ylösalaisin käännetyn pilvenpiirtäjän. Aikomuksena on rakentaa maanalainen kerrostalo, joka ulottuu 300 metrin syvyyteen Meksikon pääkaupungin Méxicon vilkkaassa keskustassa sijaitsevan Plaza de la Constitución -aukion alle.

Omintakeinen ajatus on saanut alkunsa Méxicon tiukoista rakennusmääräyksistä. Historiallisiin kaupunginosiin ei saa rakentaa kahdeksaa kerrosta korkeampia taloja. Maanalaista kerroslukumäärää sen sijaan ei ole rajoitettu. Niinpä arkkitehtitoimisto Bunker Arquitectura päätti kääntää pilvenpiirtäjän päälaelleen. Tuloksena oli kärjellään seisova pyramidi, joka alkaa katutasosta ja päättyy 65 kerrosta alemmaksi.

Näkymä asteekkien valtakuntaan

"Maanalainen pilvenpiirtäjä" sijoitetaan suoraan Méxicon keskeisen aukion alle. Siihen tulee lasikatto, jonka päällä voi kävellä ja katsella jättimäisen rakennuksen sisuksiin. Lasikaton alle on suunniteltu museo, jossa esitellään asteekkikansan historiaa.

Méxicon historiallisen keskustan paikalla sijaitsi aikoinaan asteekkivaltion pääkaupunki Tenochtitlán. Sen aikaisia raunioita on runsain mitoin maan alla. Näistä rauniosta on määrä tulla osa viidenkymmenen metrin syvyyteen ulottuvaa museota.

Asuntoja ja puistokujia

Syvemmälle on suunniteltu kauppakeskus, toimistoja, asuntoja ja puistoja. Ihmisten ja kasvien tarvitsema valo on tarkoitus tuoda optisten kuitukaapelien avulla maan pinnalta. Erikoinen rakennus on vielä piirustuspöydällä, mutta arkkitehdit panevat toimeksi heti, kun luvat ja rahoitus järjestyvät.

Katso video Méxicon maanalaisesta pilvenpiirtäjästä (engl. earthscraper)

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: