Lenore top

Pilvenpiirtäjä ohjaa lennokkeja New Yorkissa

Pakettien jakelu ja pizzatilausten kotiinkuljetus on pian lennokkien hommaa. Yhdysvaltalaisarkkitehdit ehdottavat New Yorkiin pilvenpiirtäjän korkuisia pesätorneja, jotka ohjaavat kaupungin lennokkiliikennettä.

torstai 29. syyskuuta 2016 teksti Rolf Haugaard Nielsen

Kuvittele mielessäsi suurkaupunki, jossa kaikilla yrityksillä ja monilla yksityishenkilöillä on oma lennokki. Tuhannet lennokit kiitävät kaupungin ilmatilassa kuljettaen ruokaa ja paketteja joka suuntaan.

Kolme nuorta arkkitehtiä mietti, mitä valtava lennokkimäärä tarkoittaisi New Yorkin kokoisessa kaupungissa. He halusivat osallistua eVolo-arkkitehtuurilehden vuosittaiseen pilvenpiirtäjien suunnittelukilpailuun, mutta ensin he tarvitsivat todella hyvän idean.

Ja idea löytyi, kun arkkitehdit tajusivat, että lennokit voivat yleistyä suurkaupungeissa vasta, kun niiden liikennettä voidaan ohjata turvallisesti.

>> Lue lisää lennokeista teemasivulta.

Lennonjohtotorni lennokeille

Arkkitehtien suunnitelmissa lennokkipesä on kuin pilvenpiirtäjän kokoinen puunrunko, jonka pinta vaihtaa väriä sitä mukaa kuin lennokkiparvet pyrähtävät siitä lentoon tai laskeutuvat sen pinnalle lataamaan akkujaan.

Tässä vaiheessa The Hive (Pesä) on vasta ehdotus, mutta se on ehtinyt herättää jo runsaasti huomiota.

Torni on 423 metriä korkea, hoikka pylväsmäinen rakennus. Sen ulkosivuilla on erilaisille lennokeille soveltuvia laskeutumispaikkoja.

Kun lennokki lähestyy pesää, se ilmoittaa tornille kokonsa ja tyyppinsä, ja torni lähettää koordinaatit, joilla lennokki löytää sopivan kolon.

Sille varattu hyllymäinen alusta nousee vaakatasoon ja lennokki laskeutuu sille. Kun lennokki on kiinni, alusta kääntyy pystysuoraan. Ja kun lennokki lähtee taas lentoon, alusta nousee vaakasuoraan.

Sotilastekniikka kehittää lennokkeja

Siviililennokit ovat pian riittävän taitavia omatoimiseen lentämiseen. Eri maiden armeijat ovat viime vuosina kehittäneet lennokkitekniikkaa. Lue lisää:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: