Indianer bygger skyskraber

Korkeuskilpa

1800-luvulla jo kymmenkerroksisia taloja kutsuttiin pilvenpiirtäjiksi. 1900-luvulla New Yorkin Empire State Building oli 40 vuoden ajan maailman korkein rakennus. Nykyään yli 500 metrin korkuiset talot ovat yleisiä, ja uudet korkeusennätykset rikkoutuvat pian.

tiistai 2. maaliskuuta 2010

Tiedon maailma -kirjasarjasta: Pelin henki New Yorkissa ja Chicagossa 1800-luvun lopulla kuului: ”Te voitte rakentaa korkeita taloja, mutta me rakennamme vielä korkeampia.” Tuolloin hyvin korkeiden talojen rakentaminen tuli teknisesti mahdolliseksi teräsrungon ansiosta.

Pian Yhdysvaltojen suurkaupungit tavoittelivat kilvan korkeusennätystä. New York voitti, ja vuosia se oli pilvenpiirtäjien kiistämätön pääkaupunki. Vuonna 1931 valmistunut Empire State Building säilytti asemansa maailman korkeimpana rakennuksena yli 40 vuotta. Tittelin vei New Yorkin World Trade Center vasta vuonna 1972. Se ei saanut pitää sitä hallussaan kauan, sillä seuraavana vuonna Chicagoon valmistui Sears Towers.

Valta vaihtui jälleen vuonna 1998, kun ennätys siirtyi Aasiaan, jossa Malesian pääkaupunkiin Kuala Lumpuriin valmistunut Petronas Towers ennakoi uusia aikoja. Aasian nopea talouskasvu innosti rakentamaan uusia, yhä korkeampia pilvenpiirtäjiä, joita kohosi pikavauhtia kaikkialle Aasian suurkaupunkeihin.

Kaikki pilvenpiirtäjähuumassa syntyneet mielikuvitukselliset suunnitelmat eivät kuitenkaan ole olleet toteuttamiskelpoisia. Suurin ongelma on hankkeiden rahoittaminen, sillä teknisesti on hyvinkin mahdollista rakentaa yli kilometrin korkuisia taloja.

Viime vuosina uusia pilvenpiirtäjiä on rakennettu erityisen innokkaasti Persianlahden öljymaihin, joissa on ollut helpompaa kuin muualla saada rahoittajia laajoille rakennushankkeille. Mahtavin niistä on Yhdistyneisiin Arabiemiirikuntiin noussut Burj Khalifa ibn Zayid (ennen Burj Dubai). Tammikuussa 2010 avattu tornitalo on 828 metriä korkea.

Ennätysjahdilla rakennuttajat tavoittelevat itselleen ja kaupungilleen mainetta ja kuuluisuutta. Kuuluisimmista pilvenpiirtäjistä, kuten Empire State Buildingista, onkin muodostunut kaupungin maamerkki.

Ennätysten rikkomiseksi on turvauduttu monenlaisiin konsteihin. Rakennuksen huipulle on voitu lisätä esimerkiksi kapea torni tai masto, josta ei ole käytännön hyötyä, mutta joka kasvattaa rakennuksen korkeutta kymmeniä tai jopa satoja metrejä.

Tiedon maailma on upea kirjasarja, joka esittelee tieteen eri alueita. Voit tutustua sarjaan ja tilata ensimmäisen osan tästä: Tiedon maailma

Lue lisää ja tutustu pilvenpiirtäjiin.

Rohkeat intiaanit

Kuvissa, joissa esitellään pilvenpiirtäjien rakentamista, intiaanit tasapainoilevat usein teräspalkeilla New Yorkin katujen yllä. Kyse ei ole trikkikuvista, vaan rakennusmiehillä oli todella tapana syödä eväitään satoja metrejä kaupungin katujen yläpuolella.

Pilvenpiirtäjien rakennustyömailla työskenteli paljon Yhdysvaltojen alkuperäisväestöä, esimerkiksi irokeesiheimon jäseniä. Väitettiin, että he eivät tunteneet lainkaan korkean paikan kammoa. Tämä ei pitänyt paikkansa, mutta rohkeutta, itsehillintää ja omien tunteidensa tukahduttamista korostavassa kulttuurissa miehet olivat oppineet peittämään pelkonsa.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: