Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

NB_u27 kinesisk mur
Teknologia - Rakennukset

Kiinan muuri murenee

Luonnonvoimat, valtavat matkailijamäärät ja kiviä varastavat ihmiset. Kaikki nämä kuluttavat Kiinan kansallissymbolia. Asiantuntijat varoittavat, että Kiinan muuri on vaarassa kadota.

Kiinan muuri – melkein kolmasosa on jo kadonnut

Jos haluat nähdä Kiinan muurin, pidä kiirettä. Lähes kolmasosa Kiinan kansallissymbolista on jo jollain tavalla tuhoutunut.

Beijing Times -lehden mukaan muurista kaikkiaan 1?961 kilometriä on joko sortunut tai todella surkeassa kunnossa. Toisin sanoen Kiinan pohjoisosissa kulkevasta 6?350 kilometrin pituisesta puolustusmuurista noin 30 prosenttia on jo mennyttä.

Luonnonvoimat murentavat muuria

Muurin rapautuminen johtuu muun muassa luonnonvoimista, kuten salamaniskuista, maanjäristyksistä ja tulvista. Asiantuntijat kehottavatkin Kiinan viranomaisia suojaamaan vaarassa olevia osia ilmaston vaikutuksilta.

Kiviä varastelevat ihmiset uhkaavat myös Unescon maailmanperintöön kuuluvan rakennelman tulevaisuutta.

Paikoin paikallinen väestö nappaa kiviä muurista. He joko käyttävät niitä omiin rakennuksiinsa tai myyvät matkailijoille.

Turistien jalat kuluttavat Kiinan muurin kiviä

Myös Kiinan muuria ihailemaan saapuvat matkailijat kuluttavat muuria. Ongelmaa pahentaa vielä entisestään se, että matkailijat ovat löytäneet tiensä myös sellaisiin osiin, jotka eivät ole avoinna yleisölle.

Vanha rakennelma on kestänyt vuosisatojen aikana riehuneet sodat ja luonnonmullistukset. Aikoinaan Kiinan muuri rakennettiin suojaksi pohjoisesta tulevia mongolikansoja vastaan. Muurin parhaiten säilyneet osat on rakennettu Kiinaa vuosina 1368–1644 hallinneen Ming-dynastian aikana. Vanhimmat osat ovat vuosilta 770–476 eaa. Alun perin muuri koostui erillisistä osista, jotka on myöhemmin yhdistetty.

Lue lisää Kiinan muurin rakentajista.

Kaikki rakennelmat katoavat joskus

Kiinan muuri rapautuu samaan tapaan kuin kaikki muutkin ihmisen tekemät rakennelmat. Lue alla olevasta artikkelista lisää maailmasta ilman ihmisiä:

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota