Kiina rakentaa maailman ensimmäistä metsäkaupunkia

40 000 puuta ja miljoonat kasvit muodostavat maailman ensimmäisen metsäkaupungin rungon. Rakennustyöt on juuri aloitettu Etelä-Kiinassa.

© Stefano Boeri Architetti

Kiina on ottanut asiakseen vihreän energian käytön lisäämisen, ja nyt Aasian suurvallassa rakennetaan maailman ensimmäistä niin sanottua metsäkaupunkia.

Ympäristöä nykykaupunkeja vähemmän kuormittavan kaupungin rakennustyöt ovat juuri käynnistyneet Liuzhoun miljoonakaupungin lähellä Guangxin maakunnassa.

Metsäkaupungin on piirtänyt italialainen arkkitehti Stefano Boeri, jonka käsialaa on muun muassa pystysuora metsä, Bosco Verticale, Milanossa. Kaupunkiin odotetaan mahtuvan 30 000 ihmistä, kun se valmistuu vuonna 2020.

© Stefano Boeri Architetti

Liuzhou Forest Cityssä, kuten hanketta kutsutaan, luonto on läsnä kaikkialla. Sinne tulee muun muassa noin miljoona kasvia ja 40 000 puuta. Kasvillisuus voi imeä itseensä 10 000 tonnia hiilidioksidia, mikä vastaa yli 2 100 auton päästöjä. Kaupunki myös tuottaa vuosittain 900 tonnia happea.

© Stefano Boeri Architetti

Kaupunki levittäytyy valmiina noin 1,75 neliökilometrin alalle, eli se on alle neljä kertaa Vatikaanin kokoinen. 30 000 ihmisen asuntojen lisäksi sinne tulee sairaala, kaksi koulua ja runsaasti liiketiloja. Sähköjuna juljettaa sähköautot metsäkaupungista Liuzhoun kaupunkiin ja takaisin.

© Stefano Boeri Architetti

Kaikki kaupungissa tarvittava energia on uusiutuvaa, ja se saadaan maalämpölaitoksista tai rakennusten aurinkokennoista.

© Stefano Boeri Architetti

Vihreän kaupungin toivotaan alentavan alueen kohoavia keskilämpötiloja sitomalla hiilidioksidia. Lisäksi Liuzhou Forest Cityn on määrä edistää eläimistön hyvinvointia ja kasvattaa luonnon monimuotoisuutta alueella.

© Stefano Boeri Architetti