GlobalVision/Getty Images
Pilvenpiirtäjät törröttävät maapallolla.

Hidastaako pilvenpiirtäjä Maan pyörimistä?

Kun levittää kätensä pyöriessään, nopeus hidastuu. Voivatko pilvenpiirtäjät vaikuttaa samoin Maan pyörimisliikkeeseen?

Jokaisen uuden korkean rakennuksen myötä Maan pyörimisliike hidastuu minimaalisesti, joten myös vuorokausi pitenee aavistuksen verran.

Mitä korkeampi ja raskaampi pilvenpiirtäjä on ja mitä lähempänä päiväntasaajaa se sijaitsee, sitä enemmän se jarruttaa maapallon pyörintää.

Vaikutus perustuu pyörivän kappaleen fysiikkaan. Pyörimisnopeus muuttuu, kun pyörivän kappaleen massan jakautumisessa tapahtuu muutos.

Kun massa siirtyy lähemmäs massan keskipistettä, nopeus suurenee, ja vastaavasti nopeus pienenee, kun massa siirtyy kauemmas keskipisteestä.

Siksi maapallon pyöriminen hidastuu joka kerta, kun sen pinnalle nousee uusi pilvenpiirtäjä.

Vaikutus tulee hyvin esiin taitoluistelussa, kun luistelija tekee piruetin. Kun hän levittää kätensä, pyöriminen hidastuu.

Maailman korkein rakennus, Dubain Burj Khalifa, on 828 metriä korkea ja noin 500 000 tonnin painoinen. Luvut ovat pieniä verrattuna Maan 6 371 kilometrin säteeseen ja melkein 6 000 000 000 000 000 000 000 tonnin massaan.

Siksi Burj Khalifan pystyttämisellä ei ollut juuri vaikutusta Maan pyörimiseen. Vuorokausi piteni vain joitakin sekunnin miljardisosan miljoonasosia.

500 000 tonnia painaa maailman korkein rakennus, Dubain Burj Khalifa.

Yksittäisten rakennusten vaikutus on niin pieni, ettei se tunnu eikä ole mitattavissa. Kaikki pilvenpiirtäjät eivät vaikuta edes yhdessä havaittavasti vuorokauden pituuteen.

Esimerkiksi Kuun painovoiman merkitys on selvästi suurempi, sillä se pidentää vuorokautta noin 0,0016 sekuntia sadassa vuodessa.