Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Pilvenpiirtäjät törröttävät maapallolla.

Hidastaako pilvenpiirtäjä Maan pyörimistä?

Kun levittää kätensä pyöriessään, nopeus hidastuu. Voivatko pilvenpiirtäjät vaikuttaa samoin Maan pyörimisliikkeeseen?

GlobalVision/Getty Images

Jokaisen uuden korkean rakennuksen myötä Maan pyörimisliike hidastuu minimaalisesti, joten myös vuorokausi pitenee aavistuksen verran.

Mitä korkeampi ja raskaampi pilvenpiirtäjä on ja mitä lähempänä päiväntasaajaa se sijaitsee, sitä enemmän se jarruttaa maapallon pyörintää.

Vaikutus perustuu pyörivän kappaleen fysiikkaan. Pyörimisnopeus muuttuu, kun pyörivän kappaleen massan jakautumisessa tapahtuu muutos.

Kun massa siirtyy lähemmäs massan keskipistettä, nopeus suurenee, ja vastaavasti nopeus pienenee, kun massa siirtyy kauemmas keskipisteestä.

Siksi maapallon pyöriminen hidastuu joka kerta, kun sen pinnalle nousee uusi pilvenpiirtäjä.

Vaikutus tulee hyvin esiin taitoluistelussa, kun luistelija tekee piruetin. Kun hän levittää kätensä, pyöriminen hidastuu.

Maailman korkein rakennus, Dubain Burj Khalifa, on 828 metriä korkea ja noin 500 000 tonnin painoinen. Luvut ovat pieniä verrattuna Maan 6 371 kilometrin säteeseen ja melkein 6 000 000 000 000 000 000 000 tonnin massaan.

Siksi Burj Khalifan pystyttämisellä ei ollut juuri vaikutusta Maan pyörimiseen. Vuorokausi piteni vain joitakin sekunnin miljardisosan miljoonasosia.

500 000 tonnia
painaa maailman korkein rakennus, Dubain Burj Khalifa.

Yksittäisten rakennusten vaikutus on niin pieni, ettei se tunnu eikä ole mitattavissa. Kaikki pilvenpiirtäjät eivät vaikuta edes yhdessä havaittavasti vuorokauden pituuteen.

Esimerkiksi Kuun painovoiman merkitys on selvästi suurempi, sillä se pidentää vuorokautta noin 0,0016 sekuntia sadassa vuodessa.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota