Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kaupungin valoja yöllä
© Shutterstock
Teknologia - Rakennukset

Heiluri vaimentaatalon huojumista

Olen kuullut, että korkeat rakennukset huojuvat. Miksi niin tapahtuu ja miten paljon pilvenpiirtäjät huojuvat?

Puiden tapaan myös pilvenpiirtäjät huojuvat tuulessa. Ne on rakennettu suhteellisen kevyistä materiaaleista, ja niiden teräsrunko taipuu hieman, kun tuuli osuu rakennukseen. Erittäin korkea rakennus voi heilua jopa metrin, mutta useimmiten liike on pienempi. Massiiviset pilvenpiirtäjät, kuten Empire State Building, huojuvat vain viitisen milliä. Jokaisella rakennuksella on oma pääasiassa korkeudesta riippuva ominaistaajuus. Pilvenpiirtäjän ominaistaajuus voi olla esimerkiksi 0,16 hertsiä, joka tarkoittaa sitä, että rakennus heiluu noin 6 sekunnissa puolelta toiselle. Jos sattuu asumaan tai työskentelemään tällaisen tornitalon yläkerroksissa, heiluminen voi aiheuttaa pahoinvointia. Nykyään tornitaloihin rakennetaan vaimentimia heilumisen estämiseksi. Taiwanissa sijaitsevassa maailman korkeimmassa pilvenpiirtäjässä Taipei 101:ssä vaimentimena on 92. kerroksesta roikkuva heiluri, jonka kuula painaa 730 tonnia. Heiluri vähentää Taipei 101:n huojuntaa noin 40 prosenttia. Taiwanissa rakennuksia voivat heiluttaa sekä trooppiset myrskyt että maanjäristykset.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota