CITE top

Aavekaupunki, johon ei odoteta asukkaita

Yhdysvaltalainen yritys aikoo kuluttaa miljardi dollaria rakentaakseen keskisuuren kaupungin, jonne ei kaivata asukkaita. Kaupungissa voidaan muun muassa testata kuljettajattomia autoja turvallisesti.

torstai 8. lokakuuta 2015 teksti Jesper Bindslev

Vuonna 2018 New Mexicon autiomaassa on upouusi muuttovalmis kaupunki. Kaupungissa on tilaa 35?000 asukkaalle ja kaikki nykyaikana tarvittavat palvelut ja laitokset, kuten ostoskeskukset, voimalaitokset ja lentoasema. Kaupunkiin ei kuitenkaan ole tarkoitus muuttaa lainkaan asukkaita vaan sitä käytetään vain uuden tekniikan testaamiseen.

Esimerkiksi kuljettajattomia autoja on hankalaa testata tavallisessa kaupungissa, sillä jos tekniikka pettää, pahimmassa tapauksessa menetetään ihmishenkiä. Tästä syystä yhdysvaltalainen Pegasus Global Holdings -yritys kaavailee käyttävänsä miljardi dollaria tyhjän kaupungin rakentamiseen.

Kaupungista tulee täysin toimiva

Nimellä CITE (Center for Innovation, Testing and Evaluation eli innovaatio-, testaus- ja arviointikeskus) kutsutusta paikasta tulee täysin toimiva yhdysvaltalainen kaupunki, jossa on vesi- ja energiahuolto sekä viestintäverkosto. CITE rakennetaan 39 neliökilometrin alalle, jonne sijoitetaan omat alueensa uusien energialähteiden ja vesi- ja maanviljelytekniikan testaamiseen.

Kaupunkiin rakennetaan erilaisia asuntoja, ostoskeskuksia, kerrostaloja, puistoja, voimaloita ja lentoasema. Sinne myös perustetaan peltoja viljelyä varten.

CITE-hankkeen takana oleva yritys toimii itse televiestinnän ja muun tekniikan parissa, mutta sen suunnitelmissa on vuokrata kaupunkia myös muille yrityksille ja tutkimuslaitoksille, jotka haluavat testata esimerkiksi tavarantoimituksia lennokeilla tai tulvasuojattuja huoneistoja luonnollisessa ympäristössä.

Gigakaupungit vaativat uusia ratkaisuja

Yhä suurempi osa maailman väestöstä asuu kaupungeissa. Lue, miten insinöörit ja kaupunkisuunnittelijat aikovat ratkaista yhdyskuntatekniset ongelmat tulevaisuuden jättimäisissä metropoleissa.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: