Pierpaolo Lazzarini
Superyachten Pangeos.

Pangeos – kelluva kaupunki

Kelluva kaupunki, jossa on tilaa 60 000 ihmiselle, voi muodostua aikamme näyttävimmäksi merihankkeeksi.

Eri maiden hallitukset suunnittelevat parhaillaan, miten väestöä ja kaupunkeja voidaan suojella ilmastonmuutokselta ja merenpinnan tason nousulta. Italialainen suunnitteluyritys Lazzarini on tehnyt vaihtoehtoisen suunnitelman.

Luovat eteläeuroopalaiset ovat suunnitelleet kelluvan kaupungin, joka muistuttaa kilpikonnaa.

Jättimäiseen alukseen, jonka nimi suunnitelmien mukaan on Pangeos muinaisen Pangea-supermantereen mukaan, mahtuisi 60 000 ihmistä sekä hotelleja, kauppoja ja puistoja.

Satamaa ei tarvita

Alus, jonka pituus on 550 metriä ja leveys 610 metriä on niin suuri, että se ei pääse moneenkaan satamaan.

Siksi suunnitelmana onkin, että Pangeos ei tarvise satamia lainkaan, vaan asukkaat ja vieraat ja tavarat kuljetetaan sinne veneillä tai helikoptereilla.

Pangeos-alukselle mahtuu 60 000 ihmistä

Pangeosin 60 000 asukkaalle aluksella on hotelleja ja kauppoj. Vieraat ja asukkaat kuljetetaan Pangeosiin veneillä ja helikoptereilla.

© Pierpaolo Lazzarini

Kun alus on valmis, on tarkoitus, että yhdeksän sähkömoottoria, joista jokaisen teho on 12 350 kW, kuljettaa kelluvaa kaupunkia maailman merillä.

Moottorien tehosta huolimatta alus seilaa vain viiden solmun eli noin yhdeksän kilometrin tuntinopeudella.

CO2-neutraali jättiläinen

Sähkömoottorien ja "kilpikonnan kuorta" peittävien aurinkopaneelien ansiosta Pangeo kulkee merellä aiheuttamatta kasvihuonekaasupäästöjä.

Aluksen rakennusprosessin hiilidioksidipäästöistä ei ole annettu tietoja.

Jos hankkeeseen tarvittavat 7,5 miljardia euroa saadaan kasaan ja hanke hyväksytään, Lazzarini-suunnittelutoimisto arvioi, että Pangeo voisi olla liikenteessä vuonna 2033.

Hankkeen toteutuminen vaatii kuitenkin ensin sen, että Saudi-Arabia rakentaa varustamon, jonne valtava kilpikonna mahtuu.