Emrah Yorulmaz/Getty Images

Maa sortuu maailman vaarallisimman padon alla

Irakissa Mosulin suurkaupungin asukkaat elävät uhkaavan katastrofin varjossa. Maan suurin pato sijaitsee kaupungin pohjoispuolella, ja asiantuntijoiden mukaan se voi romahtaa minä hetkenä hyvänsä.

Sota Isis-järjestöä vastaan on koetellut ankarasti Pohjois-Irakissa sijaitsevaa Mosulin suurkaupunkia. Nyt kun Irakin joukot ovat vihdoin vapauttaneet kaupungin, sitä uhkaa uusi vaara, joka sijaitsee 40 kilometriä kaupungin pohjoispuolella.

Paikassa sijaitsee 113 metriä korkea Mosulin pato, joka asiantuntijoiden mukaan voi antaa periksi minä hetkenä hyvänsä.

Jos pato romahtaa, sen takanaan pidättelemät 11 biljoonaa litraa vettä lähtevät liikkeelle. Alle kahdessa tunnissa 26 metriä korkea hyökyaalto pyyhkäisee muutenkin kovia kokeneeseen suurkaupunkiin.

Tuhotulva jatkaa matkaansa pitkin Tigrisjokea ja vyöryy sen varrella oleviin isoihin kaupunkeihin, kuten Tikritiin ja Samarraan, ja lopuksi pääkaupunkiin Bagdadiin.

Vuonna 2016 Euroopan komission tutkijat arvioivat, että tulva voi pahimmassa tapauksessa tappaa 1,5 miljoonaa ihmistä.

Tästä syystä maa sortuu Mosulin padon alla

Padon alla olevan kallion mineraalit liukenevat veteen, ja padottu vesi kaivaa vähitellen onkaloita padon alle.

Siitä asti, kun pato rakennettiin 1980-luvun alussa, onkaloita on jouduttu paikkaamaan pumppaamalla alustaan vaurioita korjaavaa massaa.

Asiantuntijat haluavat uuden esteen padon eteen

Ongelmaa on ehdotettu ratkaistavaksi rakentamalla padon eteen 240 metriä korkea betonimuuri, joka ulottuisi 100 metriä maaperän sisään.

100 metrin syvyydessä on jo kalliota, jota vesi ei enää pysty läpäisemään. Hankkeen hinnaksi arvioidaan yli 2,5 miljardia euroa.