Miksi riippusillat alkavat heilua?

Käyttäjä kysyy, miksi sillat alkavat heilua. Lue vastaus tästä!

brooklyn bridge

Heiluminen voi johtaa katastrofiin

Kun tuuli huojuttaa riippusiltaa, pienetkin heilahdusliikkeet alkavat vahvistaa toisiaan ja lisäävät huojuntaa. Jos silta ei ole oikein rakennettu, koko sillan kansi voi alkaa heilua, mistä voi olla kohtalokkaat seuraukset. Kuuluisin onnettomuus tapahtui Yhdysvalloissa 1940, kun Tacoma Narrows Bridge vain vuosi valmistumisensa jälkeen ensin heilui tuulessa holtittomasti ja romahti sitten kokonaan.

Onnettomuus estettiin viime tipassa

Onnettomuuden jälkeen siltojen suunnittelijat ovat ottaneet tuulen voimat paremmin huomioon. Silti vuonna 2000 brittiläiset insinöörit epäonnistuivat suunnitellessaan Lontooseen Thamesjoen yli kulkevan Millennium Bridgen. Sillan avajaisissa lähes 10 000 ihmistä oli valmistautunut kävelemään uutta siltaa pitkin. Pian silta kuitenkin alkoi heilua niin paljon, että jalankulkijoilla oli täysi työ pysyä matkassa. Silta suljettiin välittömästi.

Kun tuuli oli saanut Millennium Bridgen hieman heilumaan, ihmiset kävelivät tasapainonsa säilyttääksen jalat harallaan kuten merimiehet keinuvassa laivassa. Oudon kävelytavan vuoksi ihmiset alkoivat ottaa askeleita samassa tahdissa, mikä vain voimisti sillan liikettä. Kun 325 metriä pitkään siltaan oli asennettu iskunvaimentimet, se avattiin uudelleen yleisölle vuonna 2002.

Katso videopätkä siitä, miten Tacoma Narrows Brige romahti.

Video