Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

brooklyn bridge
Teknologia - Rakennelmat

Miksi riippusillat alkavat heilua?

Käyttäjä kysyy, miksi sillat alkavat heilua. Lue vastaus tästä!

Heiluminen voi johtaa katastrofiin

Kun tuuli huojuttaa riippusiltaa, pienetkin heilahdusliikkeet alkavat vahvistaa toisiaan ja lisäävät huojuntaa. Jos silta ei ole oikein rakennettu, koko sillan kansi voi alkaa heilua, mistä voi olla kohtalokkaat seuraukset. Kuuluisin onnettomuus tapahtui Yhdysvalloissa 1940, kun Tacoma Narrows Bridge vain vuosi valmistumisensa jälkeen ensin heilui tuulessa holtittomasti ja romahti sitten kokonaan.

Onnettomuus estettiin viime tipassa

Onnettomuuden jälkeen siltojen suunnittelijat ovat ottaneet tuulen voimat paremmin huomioon. Silti vuonna 2000 brittiläiset insinöörit epäonnistuivat suunnitellessaan Lontooseen Thamesjoen yli kulkevan Millennium Bridgen. Sillan avajaisissa lähes 10 000 ihmistä oli valmistautunut kävelemään uutta siltaa pitkin. Pian silta kuitenkin alkoi heilua niin paljon, että jalankulkijoilla oli täysi työ pysyä matkassa. Silta suljettiin välittömästi.

Kun tuuli oli saanut Millennium Bridgen hieman heilumaan, ihmiset kävelivät tasapainonsa säilyttääksen jalat harallaan kuten merimiehet keinuvassa laivassa. Oudon kävelytavan vuoksi ihmiset alkoivat ottaa askeleita samassa tahdissa, mikä vain voimisti sillan liikettä. Kun 325 metriä pitkään siltaan oli asennettu iskunvaimentimet, se avattiin uudelleen yleisölle vuonna 2002.

Katso videopätkä siitä, miten Tacoma Narrows Brige romahti.

Lue myös:

Rakennukset

Sillat haastavat insinöörit

2 minuuttia
Rakennukset

Heiluri vaimentaa talon huojumista

0 minuuttia
Rakennukset

Pietarinkirkon jäljitelmä Länsi-Afrikassa

0 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota