Riippusilta huojuu mutta kestää

Suuri osa maailman pisimmistä silloista on riippusiltoja. Riippusilta vaikuttaa kuitenkin maallikosta epävakaalta. Miksi riippusillat ovat kestäviä?

Shutterstock

Siltaan kohdistuu erilaisia rasituksia, joista tärkeimmät ovat puristusvoima ja vetovoima. Jotta silta olisi kestävä, sen rakenteen pitää johtaa nämä voimat pois sillasta.

Vetovoiman ja puristusvoiman rasituseroa voidaan havainnollistaa teräslankaesimerkillä: sitä on helppo väännellä sormin, mutta vaikea katkaista.

Riippusiltaan voidaan rakentaa pidempi jänneväli kuin muihin siltatyyppeihin. Siltaa kannattelevat vaijerit, jotka on yhdistetty sillankanteen riippuvaijereilla.

Kanteen kohdistuva rasitus johdetaan vaijereita pitkin pyloneihin ja edelleen perustuksiin. Vetovoima kohdistuu vaijereihin, jotka on ankkuroitu maahan.

Nykyisin jänneväliltään pisin riippusilta on Kolbessa Japanissa sijaitseva Akashi-Kaikyo. Sen jänneväli on melkein kaksi kilometriä. Sisilian Italian mantereeseen yhdistävän Messinan sillan jänneväliksi tulee yli kolme kilometriä.

On olemassa myös suunnitelmia Gibraltarinsalmen ylittävästä sillasta, johon tulisi kolme pylonia. Suunitelman mukaan sillan molemmat jännevälit olisivat viisi kilometriä.

TOP 5: Millä riippusillalla on pisin jänneväli?

Jänneväli on suurin kahden pylonin välinen etäisyys.

 • 1. Akashi Kaikyō Ōhashi -silta

  1 991 metriä, Japani Maailman pisin riippusilta ylittää Akashin salmen. Kansirakenteita kannattavat kaksi pylonia on pystytetty 350 000-tonnisten betonivalosten varaan. Vuonna 1998 valmistunutta siltaa rakennettiin 10 vuotta.

 • Xihoumen silta

  1 650 metriä, Kiina Silta on yksi viidestä sillasta, jotka yhdistävät Zhoushanin saaret Manner-Kiinaan. Vuonna 2009 käyttöön otettu silta valmistui neljässä vuodessa.

 • Ison-Beltin silta

  1 624 metriä, Tanska Ison-Beltin salmi on kansainvälinen laivaväylä. Koska silta ylittää sen 65 metrin korkeudessa, myös suuret alukset pääsevät kulkemaan sen ali.

 • Osman Gazi -silta

  1 550 metriä, Turkki Koska silta sijaitsee maanjäristyksille alttiilla alueella, sen suunnittelu oli hyvin vaativa tehtävä. Silta valmistui vuonna 2016.

 • Yi Sun-Sin silta

  1 545 metriä, Etelä-Korea Maan etelärannikolle vuosien 2007 ja 2012 välillä rakennettu silta liittää Gwangyangin sen edustalla sijaitsevaan Myodon saareen.

Lue myös:

Rakennukset

Sillat haastavat insinöörit

1 minuuttia
Ruoka-aineet

Milloin kahvi virkistää eniten?

0 minuuttia
Rakennelmat

Betonisillat vavahtelevat allamme

9 minuuttia

Kirjaudu sisään

Virhe: Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
NäytäPiilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!