Pyörä

Ainakin teoriassa märällä säällä on kevyt polkea, sillä kostean ilman vastus on pienempi kuin kuivan.

© KEN IKEDA MADSEN & SHUTTERSTOCK

Pitääkö paikkansa, että kosteassa on nopeampi pyöräillä?

Olen kuullut, että polkupyörä kulkee nopeammin kosteassa kuin kuivassa ilmassa. Voiko se pitää paikkansa? Jos väite on totta, mihin tällainen ilmiö perustuu?

maanantai 5. maaliskuuta 2018 teksti Redaktionen

Tasaisella maalla pyöräilijän suurin vastus on ilmanvastus. Ilmanvastus puolestaan pienenee sitä mukaa kuin ilman kosteus kasvaa. 

Jos siis pyöräilijä polkee samalla voimalla kosteassa ilmassa ja kuivassa ilmassa, hän saavuttaa kostealla säällä suuremman nopeuden kuin kuivalla. 

Vesihöyry vähentää ilman tiheyttä, jolloin ilman massa tilavuuteen nähden vähenee. Siksi ilma myös vastustaa kappaleen liikettä vähemmän. Pyöräilijällä on siis pienempi massa syrjäytettävänään kosteassa kuin kuivassa ilmassa. 

Myös lämpötila vaikuttaa ilman tiheyteen. Siksi lämpimän ilman vastus on pienempi kuin viileän.

Kesällä ilmanvastus on pienin

Ilmanvastus pienenee sitä mukaa kuin ilman sisältämä kosteus kasvaa. Lämmin ilma voi sitoa enemmän kosteutta kuin viileä, joten periaatteessa paras pyöräilysää on kevyt kesäsade.

Lämmin ilma tekee hikoilusta tukalaa

Lisäksi ilma voi sisältää sitä enemmän kosteutta, mitä lämpimämpää se on. Toisaalta lämpimässä ja kosteassa on tukala pyöräillä, koska silloin hiki haihtuu huonosti iholta.

Jos ilman suhteellinen kosteus on 100 prosenttia ja lämpömittari näyttää 30 astetta, tuntuu kuin olisi 44 asteen helle. Silloin pyöräily on raskasta.

Kuumuus vauhdittaa pyörää ja hidastaa sinua 

Pyörä halkoo kosteaa ilmaa, kun kevyet vesimolekyylit ottavat raskaampien happi- ja typpimolekyylien paikan. 

Täyttyykö sinunkin pääsi maailmaa koskevista kysymyksistä? Jokaisesta Tieteen Kuvalehdestä voit lukea vastauksia pieniin ja suuriin tiedekysymyksiin!  

Ilmakehän ilmassa on enimmäkseen typpeä ja happea. Molempien aineiden molekyylit ovat raskaita. Kuivan ilman moolimassa on 29,3 g/mol.

Vesi on kevyempää kuin happi ja typpi. Kun ilmassa on paljon vettä, ilman moolimassa on 26,7 g/mol, eli sama määrä ilmaa painaa vähemmän.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: