Piilolinssi toimii henkilökorttina

Ohuen ohut kalvo lähettää laservaloa, jonka profiili on ainutlaatuinen. Sitä voidaan hyödyntää erilaisissa varmaa tunnistusta vaativissa turvajärjestelmissä sekä ihmisillä että seteleissä.

© Shutterstock

Unohda kulkuluvat ja PIN-koodit. Tulevaisuudessa voit tunnistautua laserilla, joka toimii piilolinsseissä. Skotlantilaisen St Andrewsin yliopiston tutkijat ovat kehittäneet linssin proto­tyypin ja testanneet sitä hyvin tuloksin.

Kehitystyön haasteena oli laserominaisuudet mahdollistavan ohuen kalvo­materiaalin luominen. Aineen piti olla niin taipuisaa ja joustavaa, että se sopi käytettäväksi piilolinsseissä.

Materiaali saatiin aikaan uudella valumenetelmällä, jossa hyödynnettiin lasimuottia.

Laservalolla on ainutlaatuinen profiili

Lasista nesteen avulla irrotettava kalvo on vain 200 nanometriä eli millimetrin miljoonasosaa paksu, ja se taipuu ja venyy.

Kalvo tehdään puolijohtavista orgaanisista polymeereistä. Ne toimivat laseroivana väli­aineena, joka imee itseensä valonlähteestä peräisin olevien fotonien energiaa ja vapauttaa sen sitten laser­säteilynä.

Tuloksena on profiililtaan ainutlaatuinen laservalo, jota voidaan hyödyntää erilaisissa varmaa tunnistusta vaativissa turvajärjestelmissä.

Testattu lehmillä ja seteleillä

Tähän mennessä piilolinssiä on testattu vasta lehmän silmässä. Kokeissa ihmiselle vaarattomalla valovoimalla saatiin aikaan lasersäde, josta yksilö tunnistetaan luotettavasti.

Lisäksi kalvoa kokeiltiin paperirahan turvatekijänä. Valaisun aikaansaama yksilöllinen laserprofiili todettiin niin hyväksi aitouden tuntomerkiksi, että sen avulla on mahdollista paljastaa rahanväärennysyritykset.

Lasersäde tavallisesta valosta

Erikoisrakenteinen kalvo imee itseensä valon energiaa ja muuttaa sen lasersäteeksi, jolla on helposti tunnistettavia yksilöllisiä ominaisuuksia.