Piilolinssi tekee terveystarkastuksen

Tulevaisuuden piilolinssi sisältää elektroniikkaa, joka tarkistaa verensokerin ja havaitsee silmäsairaudet.

Terveyttä tarkkailevat komponentit voidaan liittää piilolinssiin näkökenttää peittämättä.

© UNIST, Shutterstock & Park et al.

Terveystekniikan seuraavaksi alustaksi veikataan piilolinssiä. Se on lähes huomaamaton ja kiinni kehossa, ja se kulkee koko ajan mukana.

Piilolinssin tiellä terveydenhoitajaksi on kuitenkin kolme estettä: materiaalin pitää olla ohuta ja taipuisaa, elektroniikka ei saa haitata näkemistä ja linssiin pitää saada jostakin sähkövirtaa.

© Giphy

Pehmeä linssi ei naarmuunnu

Korealaisen UNIST-tutkimuslaitoksen tutkijat uskovat keksineensä, miten nämä ominaisuudet saadaan aikaan.

Korealaistutkijoiden ratkaisussa elektroniset komponentit sijoitetaan pieniin kiinteän materiaalin palasiin, jotka ovat kehässä linssin pinnalla yhdistettynä joustavasta materaalista tehdyllä nauhalla.

Tällöin linssiä voidaan taivuttaa ja venyttää niin, että komponentit eivät vahingoitu. Tutkijat ovat kehittäneet myös läpinäkyvän aineen, josta voidaan tehdä langattomasti sähköä vastaanottava antenni. Antenni on linssissä renkaana silmän päällä.

Elektroniikka renkaana linssissä

Läpinäkyvästä aineesta tehty antenni vastaanottaa langattomasti sähköä, joka pitää linssiin upotetut anturit ja valon toiminnassa.

Linssi havaitsee glaukooman

Tähän mennessä älypiilolinssistä on tehty koeversio, joka seuraa diabeetikkojen veren sokeritasoa.

Veren sokeritaso voidaan nimittäin määrittää myös kyynelnesteestä. Linssi on yhteydessä kyynelnesteen sokeritasoa seuraavaan anturiin ja led-valoon.

Jos anturi havaitsee sokeripitoisuuden kohonneen, se sammuttaa led-valon, jolloin linssi pimenee. Älylinssillä voidaan havaita myös glaukooma eli silmänpainetauti.