Shutterstock

Parempi näkyvyys: Ohut kultakerros estää linssejä huurtumasta

Kultaa sisältävä pinnoite aiheuttaa linsseissä lämpöreaktion, joka vähentää sumentavan kosteuden tiivistymistä linsseihin.

Silmälaseistaan riippuvaiset toivovat, että linssit pysyisivät kirkkaina säällä kuin säällä. Heille voi olla ilouutinen, että ongelman ratkaisuksi on kehitetty hyvin ohut pinnoite, jossa on kultaa kahden titaanidioksidikerroksen välissä.

Läpinäkyvä aine muuttaa valoa lämmöksi, joka voi pitää linssin pintalämpötilan kahdeksassa asteessa, vaikka olisi pakkasta. Kun linssi on näin lämmin, sen pinnalle tiivistyy vähemmän ilman kosteutta.

Linssien huurtumista estävä keksintö tehtiin Sveitsin valtion teknillisessä korkeakoulussa (ETH), kertoo tiedelehti Nature.

Uudenlainen huurteenestoaine

Kultaa sisältävän linssipinnoitteen teho perustuu siihen, että se absorboi eli imee itseensä infrapunasäteilyä, jonka osuus auringonvalon energiasta on noin puolet.

Loppuosa on näkyvää valoa ja ultraviolettisäteilyä. Niitä imeytyy pinnoitteeseen paljon vähemmän.

Auringonvalon osien erilainen imeytyminen tekee pinnoitteesta läpinäkyvän. Koska aine on kirkasta, sillä pinnoitettu linssi näyttää aivan tavalliselta.

Näin sveitsiläiskeksintö eroaa niistä linssien huurtumista ehkäisevistä valmisteista, jotka perustuvat hydrofiilisen eli vesihakuisen pinnan aikaansaamiseen. Sen vaikutuksesta kosteus käytännössä leviää tasaisemmin.

Kulta- ja titaanidioksidipinnoite on vain kymmenen nanometriä paksu, eli se on 10 000 kertaa ohuempi kuin hius.

Lämmitin silmälaseihin

Lasin pintaa lämmittämällä estetään ikkunoiden huurtumista muun muassa ajoneuvoissa. Esimerkiksi takalasin sähkötoiminen lämmitin kuuluu yleensä auton vakiovarusteisiin.

Sähköenergiaa lämpöenergiaksi muuttavat vastukset ovat suhteellisen kalliita, eikä niitä voida käyttää silmälaseissa. Valolla toimiva pinnoite on niihin optimaalinen lämmitysratkaisu.

Kulta on ripoteltu omaan kerrokseensa niin, että eristävään titaanidioksidiin pakatut jyväset koskettavat toisiaan vain minimaalisesti.

Kullan ansiosta pinnoite johtaa sähköä. Koska aurinko ei paista aina, silmälasit voidaan – ainakin teoriassa – varustaa pienellä virtalähteellä, joka saa pinnoitteen toimimaan pimeässä samaan tapaan kuin auton takalasinlämmitin.

Monta mahdollista käyttökohdetta

Sveitsiläistutkijoiden mukaan pinnoite ei ole niin kallis, ettei sitä raaskita ostaa, sillä tarvittava kultamäärä on pieni.

Lisäksi Sveitsissä on selvitetty mahdollisuuksia käyttää muita sähköä johtavia metalleja ja tutkittu pinnoitteen soveltumista muun muassa ikkunoiden ja peilien huurtumiseen estoon.

Keksinnölle on jo haettu patenttia.