Yhdysvaltalainen hävittäjä ampui kiinalaisilmapallon alas lauantaina 4. helmikuuta 2023 Etelä-Carolinassa Yhdysvaltojen itärannikolla. Operaatio meni tarkalleen viranomaisten ohjeistuksen mukaan.
Presidentti Joe Biden määräsi pallon ammuttavaksi, kun sen oli havaittu lentävän useiden sotilaskohteiden yläpuolella eri puolilla Yhdysvaltoja ja Kanadaa.
Pallon tuhoaminen on suututtanut kiinalaiset. Kiinan mukaan ilmapallo ei tarkkaillut sotilaskohteita, vaan se oli säähavaintopallo, joka keräsi harmittomia säätietoja pelkästään siviilikäyttöön.
Sana sanaa vastaan
Samalla kun suurvaltojen kiivas sananvaihto jatkuu, yhdysvaltalaiset kertovat löytäneensä todisteita siitä, että ilmapallo ei ollut siviilitehtävissä.
”Tiedämme, että sitä käytettiin tarkkailuun, että se oli kiinalainen ja sitä pystyttiin ohjaamaan”, kertoo USA:n ilmavoimien kenraali Patrick Ryder puolustusministeriön lehdistötiedotteessa.
Asiantuntijoiden mukaan juuri ilmapallon ohjaaminen viittaa siihen, että kyseessä ei ollut tavallinen säähavaintopallo.
”Minä tunnen vain ilmapalloja, jotka liikkuvat ylös ja alas mutta jotka muuten ovat vain tuulen vietävissä”, sanoo Kalifornian yliopiston professori ja elektroniikan tutkij JohnVillasenor Scientific American -lehden haastettelussa.
Pitkä lentoaika hämmästyttää
Kiinalaispallossa on muitakin ominaisuuksia, jotka erottavat sen tavallisista säähavaintopalloista.
Yhdysvaltalaisen The Weather Channel -sääkanavan mukaan tavalliset säähavaintopallot ovat yleensä ilmassa vain muutaman tunnin kerrallaan. Kiinalaispallo kierteli Pohjois-Amerikkaa useita päiviä.
Kiinalaispallo on myös huomattavasti isompi kuin tavanomaiset säähavaintopallot.
Kiinalaiset kiistävät tiukasti syytökset vakoilusta ja vakuuttavat, että alas ammuttu laite oli säähavaintopallo.
Pallo on aiheuttanut diplomaattisen konfliktin Yhdysvaltojen ja Kiinan välille. Sen seurauksena USA:n ulkoministeri Anthony Blinken perui viime viikonlopuksi suunnitellun Kiinan vierailunsa.