Shutterstock

Opas: Näin löydät maassa piilevät aarteet

Meripihkan kimpaleita, muinaisia kultaesineitä ja fossiileja hirmuliskojen aikakaudelta. Maan alla piilevät aarteet odottavat löytäjäänsä, mutta etsijällä pitää olla oikeat työkalut. Nörtin tarkistuslista esittelee ultraviolettivalolampun, metallinetsimen ja supermagneetin.

Ultraviolettivalo paljastaa meripihkan

Meripihkan etsintään sopivia ultraviolettivalaisimia on otsalampuista perinteisiin taskulamppuihin. Niiden valo saa meripihkan hohtamaan pimeässä. Kannattaa valita tukeva ja vesitiivis lamppu. Hyvä vaihtoehto on esimerkiksi OwlBite Pro, jonka valokiila on 12 metriä pitkä ja 10 metriä leveä.

© OwlBite

Vasaralla muinaisjäännökset irti kalliosta

Etsitpä fossiileja tai kristalleja, niiden saamiseen irti kalliosta tarvitaan kunnollinen geologin vasara. Tunnettu valmistaja on muun muassa Estwing. Tasainen pää on tarkoitettu raskaampaan vasarointiin, ja terävällä päällä voi naputella löydön irti. Apuna voi käyttää talttaa. Muista suojalasit!

© Estwing

Aarrejahdissa metallinetsimellä

© Quest

Valitse alue...

Muista, että vaikka metallin etsintä kuuluu jokamiehenoikeuksiin, löytöjen esiin kaivamiseen tarvitaan maanomistajan lupa. Valtion mailla lupa haetaan Metsähallitukselta, ja kulttuuriperintökohteissa tarvitaan myös Museoviraston lupa.

Aloittelijalle hyvä etsin on Quest X10 PRO. Sen tunnistussyvyys on 20 senttiä, ja se toimii myös matalassa vedessä.

© Nokta

... paikanna esine...

Metallinetsin havaitsee maassa olevan metalliesineen, kun se osuu etsimen magneettikenttään. Esineen sijainnin laite kuitenkin näyttää hyvin summittaisesti.

Esimerkiksi maassa olevan kolikon tarkan sijainnin selvittämiseen tarvitaan niin sanottu pinpointer. Edullinen vaihtoehto on Nokta Pointer, joka kertoo ääni- ja valomerkillä, kun esine on lähellä.

© Nokta

... kaiva aarre esiin

Kun olet paikantanut esineen maasta, voit alkaa varovasti kaivaa sitä esiin. Monet harrastajat pitävät Notka Makro -lapiota hyvänä aarteenetsinnän apuvälineenä.

Ruostumattomasta teräksestä tehdyssä lapiossa on teleskooppivarsi, ja sen terässä on sivuilla sahalaita ja takana mitta-asteikko, josta näkee, miten syvälle maahan terä painuu.

Pyydystä vedenalaiset aarteet pintaan magneetilla

Magneettikalastuksessa tärkeintä on tarpeeksi suuri vetovoima. Jos aiot kiskoa vanhoja polkupyöriä satama-altaasta, vetovoimaa tarvitaan paljon. Jos taas etsit keskiaikaisia kolikoita hiirenkoloista, vähempikin riittää.

Useimmille aloittelijoille riittää vaikkapa 110 P, jonka magneetin vetovoima on 220 kiloa.

© MS Magnetstore

Lataa puhelimeesi miljoonia aarrekarttoja

Kun lataat puhelimeesi Geocaching-sovelluksen, pääset osaksi maailman suurinta aarteenetsijäyhteisöä, geokätköilijöitä.

Sovelluksessa on miljoonia karttoja ovelasti piilotettuihin kätköihin eri puolilla maailmaa: 185 maassa ja jopa Etelämantereella.

Osa kätköistä on vuorenhuipuilla, rotkoissa ja muissa vaikeapääsyisissä paikoissa. Toisten löytäminen on pikemminkin arvoituksen ratkaisemista.

Sovelluksella voit myös lisätä omia kätköjäsi muiden etsittäväksi.

© Geocaching.com