Emergency Brake/Wikimedia Commons
vessanpöntön pesu

Onko vessanpöntön pesu pian menneisyyttä?

Tutkijoiden tulostamaa wc-istuinta ei tarvitse pestä. Uudenlainen tekniikka säästää paitsi vaivaa myös vettä – ja voi tehdä käymälästä miellyttävän ja turvallisen.

Käymälätekniikka on vuosien varrella säästänyt ihmisiä monilta taudeilta, kuten koleralta, punataudilta ja hepatiitti A:lta.

1500-luvun lopulla keksitystä ja vasta 1800-luvun puolivälin jälkeen yleistyneestä wc:stä eli vesiklosetista on pitkä matka nykyvessoihin, joissa istuinkansi lämpenee ja vesisuihkun paine vaihtelee. Silti käymälää kehitetään vieläkin.

Kiinassa toimivan Huazhongin tieteellis-teknisen yliopiston tutkijat ovat nostaneet wc-tekniikan uudelle tasolle luomalla istuimen, jonka kulhoa ei tarvitse koskaan puhdistaa.

Tutkijat esittelevät Advanced Engineering Materials -lehdessä julkaistussa artikkelissa uuden keksintönsä, josta he käyttävät hieman hankalaa nimitystä ARSSFT eli Abrasion-Resistant Super-Slippery Flush Toilet.

Pönttö tulostettiin

Tarkemmin ilmaistuna kyseessä on kolmiulotteisella tulostuksella aikaansaatu wc-istuimen pinta, joka on niin sileä ja likaa hylkivä, ettei siihen tartu käytännössä mikään – edes ajan mittaan.

Likaantumattomat wc-istuimet eivät ole suinkaan uusi keksintö. On jo olemassa lian tarttumista estäviä suihkutteita, ja esimerkiksi joukkoliikennevälineissä voidaan käyttää teflonilla pinnoitettuja wc-kulhoja. Ongelmallista on vain se, että käytön aiheuttama kuluminen heikentää niiden ominaisuuksia.

ARSSFT-istuin hylkii likaa seoksella, joka koostuu vain rajallisesti vettä itseensä imevistä muovihiukkasista ja hydrofobisista eli vettä pois työntävistä piihiukkasista.

Kehittyneellä lasertekniikalla tutkijat tuottivat itsekantavan kolmiulotteisen huokoisen rakenteen, johon voidaan lisätä liukastusaineita.

vessakoe

Kulhoon kaadettiin erilaisia sakeita nesteitä, eikä mikään niistä tarttunut. Oikealla alhaalla on kiinalaispuuroa, ja oikeassa yläkulmassa keinotekoista ulostetta.

© Advanced Engineering Materials (2023)

Sitten istuimeen levitettiin silikoniöljyä, joka tunkeutui syvälle materiaaliin. Aine toimi eräänlaisena liukasteena, joka teki pinnasta täysin sileän.

Vettä ja puhdistusainetta säästyy

Tutkijat ovat vasta valmistaneet pienoismallin, joka on kooltaan vain kymmenesosa tavallisesta wc-istuimesta. He ovat tehneet sillä monenlaisia huuhtelukokeita.

Ennen kuin kulhoa huuhdottiin kahdeksan vesilitran voimalla, siihen kaadettiin erilaisia aineita, kuten jogurttia, puuroa ja keinotekoista ulostetta. Pinnan lianhylkimiskykyä testattiin myös hunajalla ja mudalla, mutta mikään ei tarttunut.

Vessan kulutuskestävyyden selvittämiseksi pintaa hiottiin hiekkapaperilla yli 1 000 kertaa. Pinta säilytti liukkautensa.

Tutkijoiden mukaan supersileä wc-istuin säästää paitsi vaivaa myös puhdistusaineita ja vettä, jota käytetään ulosteen ja virtsan huuhteluun maailmanlaajuisesti 141 miljardia litraa vuorokaudessa.

Tutkijat uskovat, että heidän kehittämänsä wc-istuin sopii käytettäväksi joukkoliikennevälineissä, kuten junissa ja lentokoneissa, sekä yleisissä käymälöissä.