Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Onko tv:n katsominen liian läheltä haitallista?

1960-luvulla Yhdysvaltojen terveysviranomaiset varoittivat istumasta liian lähellä väritelevisiota siitä lähtevän röntgensäteilyn vuoksi. Nykyisin tutkijat ovat asiasta paljon viisaampia.

Getty Images

Käsitys, jonka mukaan lapsen näkö kärsii siitä, että hän katsoo televisiota läheltä, on yleinen. Kyse on sitkeähenkisestä uskomuksesta, jonka tieteellinen perusta ei ole kovin vahva. Lapsen silmäthän tarkentavat vaivattomasti – myös lyhyillä etäisyyksillä.

Lapsia vetää kiinni kuvaruutuun halu eliminoida katselun häiriötekijät antamalla näkymän täyttää koko näkökenttä.

Tarkennus rasittaa silmiä

Television katsominen läheltä ei pilaa näköä siitäkään huolimatta, että ne pienet lihakset, joilla silmät tarkentavat, voivat väsyä, kun katse pysyy pitkään paikallaan. Tällöin silmät saattavat myös kuivaa, koska välkkyvää näyttöä tiiviisti tuijotettaessa silmiä ei malteta tai ei muisteta räpytellä.

Näin on myös tarkkaa lähityötä tehtäessä. Rasittuminen ja kuivuminen helpottavat nopeasti, kun katselussa pidetään tauko, katsotaan eri etäisyyksille ja silmät suljetaan.

Väritelevisiot olivat vaarallisia

Vaikka kodin elektroniikka säteilee sähkömagneettisesti, television tapauksessa vaikutus on niin heikko, että tutkimuksissa ei ole saatu todisteita silmille aiheutuvista haitoista.

Lisäksi nykynäytöt säteilevät vähemmän kuin entisaikojen kuvaputkitelevisiot.

Syy lasten varoitteluun voikin löytyä 1960-luvulta, jolloin joidenkin väritelevisioiden todettiin lähettävän jopa vaarallisia röntgensäteitä.

© Shutterstock

Kuvaputken vika loi uskomuksen

Entisaikojen televisioissa elektronit kiitivät kohti kuvaruutua. Elektroneja jarrutettiin, ja syntyi valon lisäksi röntgensäteilyä. Kuvaputkitelevisioissa oli tästä syystä sisäinen suojaus, mutta se osoittautui riittämättömäksi joissakin ensimmäisistä värivastaanottimista vuonna 1967. USA:n terveysviranomaiset pitivät lapsille sopivana katseluaikana tuntia. Vaikka vika korjattiin, monet jäivät siihen luuloon, ettei tv tee hyvää lasten silmille.

Lue myös:

Vempaimet

TESTILABRA: Lasit näyttävät värisokealle sävyt

0 minuuttia
Teknologia

3D-tulostuksen nopeus satakertaistuu

3 minuuttia
Teknologia

Läpimurto: Tutkijat kopioivat hämähäkin seitin

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostisi, niin saat ohjeet salasanan nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Syötä koodi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostilla koodin osoitteeseen
Virhe: Syötä koodi

Uusi salasana

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota