Formula 1

Spoilerit painavat F1-autoa rataa vasten niin suurella voimalla, että auto voi teoriassa liikkua ylösalaisinkin.

© SHUTTERSTOCK & LOTTE FREDSLUND

Onko tosiaan mahdollista, että F1-auto kulkee myös ylösalaisin?

Formulaselostaja totesi televisiossa F1-auton tuottavan niin paljon pitovoimaa, että se voi kumota painovoiman ja jatkaa matkaa ylösalaisin. Onko todellakin näin?

Formula 1 -autot voivat tuottaa suurissa nopeuksissa alaspäin suuntautuvaa, ajoneuvoa ajorataa vasten painavaa pitovoimaa (downforce) noin 3,5-kertaisen määrän painovoimaan verrattuna. Sen ansiosta F1-auto voikin teoriassa kulkea myös ylösalaisin.

Pitovoimaa luovat auton alusta ja sen etu- ja takaosan ilmanohjaimet, kuten spoilerit, jotka toimivat siiven tavoin mutta vaikuttavat juuri päinvastaisesti.

Kun siipien tehtävänä on tuottaa lentokoneen ilmassa pitävää nostovoimaa, ilmanohjaimet on suunniteltu liimaamaan F1-auto suurissa nopeuksissa rataan.

Kun ilmavirta kohtaa spoilerin, se jakautuu kahtia. Muotoilun vaikutuksesta ilma virtaa nopeammin sen ala- kuin yläpuolitse. Siksi yläpinnalle syntyy ylipaine, joka painaa autoa rataa vasten. Pitovoima suurenee sitä mukaa kuin F1-auton nopeus kasvaa.

Vauhti liimaa auton kattoon

Englantilaisen Leicesterin yliopiston opiskelijat laskivat, millä edellytyksillä F1-auto voi ajaa nurin päin. Mahdollisuus on teoreettinen, sillä tapaus vaatisi äärettömän pitkän tunnelin – ja hyvin rohkean ja kestävän koeajajan.

F1-auto kiihdyttää tunnelissa. Sekä painovoima että pitovoima painavat autoa ajorataa vasten

Kun nopeus on 180 km/h, pitovoima ylittää painovoiman. Auto siirtyy ajoradalta tunnelin seinälle.

Auton spoilerit painavat ilmanvastuksen avulla auton tunnelin kattoa vasten. Painovoima ei pudota autoa, joka kulkee nyt ylösalaisin.