Formula 1

Spoilerit painavat F1-autoa rataa vasten niin suurella voimalla, että auto voi teoriassa liikkua ylösalaisinkin.

© SHUTTERSTOCK & LOTTE FREDSLUND

Onko tosiaan mahdollista, että F1-auto kulkee myös ylösalaisin?

Formulaselostaja totesi televisiossa F1-auton tuottavan niin paljon pitovoimaa, että se voi kumota painovoiman ja jatkaa matkaa ylösalaisin. Onko todellakin näin?

sunnuntai 11. maaliskuuta 2018 teksti Redaktionen

Formula 1 -autot voivat tuottaa suurissa nopeuksissa alaspäin suuntautuvaa, ajoneuvoa ajorataa vasten painavaa pitovoimaa (downforce) noin 3,5-kertaisen määrän painovoimaan verrattuna. Sen ansiosta F1-auto voikin teoriassa kulkea myös ylösalaisin.

Pitovoimaa luovat auton alusta ja sen etu- ja takaosan ilmanohjaimet, kuten spoilerit, jotka toimivat siiven tavoin mutta vaikuttavat juuri päinvastaisesti. 

Kun siipien tehtävänä on tuottaa lentokoneen ilmassa pitävää nostovoimaa, ilmanohjaimet on suunniteltu liimaamaan F1-auto suurissa nopeuksissa rataan.

Kun ilmavirta kohtaa spoilerin, se jakautuu kahtia. Muotoilun vaikutuksesta ilma virtaa nopeammin sen ala- kuin yläpuolitse. Siksi yläpinnalle syntyy ylipaine, joka painaa autoa rataa vasten. Pitovoima suurenee sitä mukaa kuin F1-auton nopeus kasvaa.

Vauhti liimaa auton kattoon

Englantilaisen Leicesterin yliopiston opiskelijat laskivat, millä edellytyksillä F1-auto voi ajaa nurin päin. Mahdollisuus on teoreettinen, sillä tapaus vaatisi äärettömän pitkän tunnelin – ja hyvin rohkean ja kestävän koeajajan.

Jokaisesta Tieteen Kuvalehdestä voit lukea vastauksia pieniin ja suuriin tiedekysymyksiin!  

F1-auto kiihdyttää tunnelissa. Sekä painovoima että pitovoima painavat autoa ajorataa vasten

Kun nopeus on 180 km/h, pitovoima ylittää painovoiman. Auto siirtyy ajoradalta tunnelin seinälle.

Auton spoilerit painavat ilmanvastuksen avulla auton tunnelin kattoa vasten. Painovoima ei pudota autoa, joka kulkee nyt ylösalaisin.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: