Shutterstock
usb-tikku

Onko tallennustilan kasvulla raja?

Kiintolevyihin ja USB-muisteihin mahtuu aina enemmän tietoa. Jatkuuko kehitys vai tuleeko raja vastaan?

Fysiikka määrää tallennustilan teoreettisen maksimin tilavuusyksikköä kohti ilmaistuna esimerkiksi bitteinä kuutiosenttimetrissä.

Raja on nykyisen maailmankäsityksen mukaan noin 1 066 bittiä kuutiosenttimetriä kohti. Vertailun vuoksi: on arvioitu, että vuonna 2025 koko internet sisältää 1,4 kvadriljoonaa (24 nollaa) bittiä.

1 066 bittiä kuutiosenttimetrissä on yli 1 050 kertaa niin suuri informaatiotiheys kuin kiintolevyissä ja muistikorteissa ja -tikuissa vuoden 2021 alussa.

Esimerkiksi suurimmat tavalliset USB-muistitikut ovat tallennuskapasiteetiltaan 4 teratavua eli noin 30 biljoonaa (12 nollaa) bittiä.

Tallennustila voi toisin sanoen ainakin teoriassa jatkaa kasvuaan nykyvauhtia vielä satoja vuosia, eikä teoreettista rajaa varmaankaan saavuteta koskaan.

Maksimi 1 066 bittiä kuutiosenttimetriä kohti liittyy Planckin pituuteen, ℓP, joka on nimetty saksalaisfyysikko Max Planckin mukaan. Planckin pituus on noin 1,6 kertaa 10 potenssiin –35 metriä. Se on 1 022 kertaa pienempi kuin atomiydin.

Planckin pituus on yleistajuisesti sanottuna pienin mahdollinen matka. Pituus määrää myös pienimmän mahdollisen korkeuden ja pienimmän mahdollisen tilavuuden, joka yksittäisellä bitillä yksittäisessä muistisolussa voi olla.