NFT:t ovat yleinen puheenaihe – mistä oikein on kyse?

Syvenny NFT-tekniikan hypetykseen ja haasteisiin. NFT saattaa mullistaa koko digimaailman.

NFT-tekniikalla tehtyjen digitaalisten taideteosten kauppa on kasvanut viime kuukausina, ja tähän asti huimin myyntiennätys tehtiin joulukuussa 2021.

Ennätyshinta maksettiin digitaiteilija PAK:n NFT-kuvasarjasta "The Merge", joka myytiin 82,5 miljoonalla eurolla. Summa on kolme kertaa niin suuri kuin Vincent van Goghin kuuluisien Auringonkukka-maalausten arvo.

Monet pitävät NFT-tekniikkaa yhtenä oman aikamme tärkeimpänä alana, kun raha, taide ja muut arvoasiat yhä laajemmin siirtyvät digimaailmaan. Toisten mielestä NFT:t ovat vain internetin muotivirtaus.

Lue tästä viisi tärkeää seikkaa NFT-tekniikasta, niin voit itse ottaa kantaa:

Mikä NFT on?

NFT on lyhenne sanoista Non-Fungible Token, se on ainutlaatuinen digitaalinen tiedosto, jonka sisältöä ei voi muuttaa.

Käytännössä NFT:t ovat ainutlaatuisia digitaalisia kohteita, esimerkiksi piirroksia tai kuvia, jotka on ladattu nettiin. NFT on siis digitaalinen aitoustodistus, jossa omistajat merkitään lohkoketjuun.

Asiaa voidaan verrata siihen, että sinulla olisi todistus aidon Mona Lisa -teoksen omistamisesta ja sinä voisit päättää, kuka sinun jälkeesi saisi ostaa maalauksen ja voisi nauttia Mona Lisan hymystä.

NFT-teoksen voi kopioida tai striimata omaksi ilokseen netistä, mutta jos kopiota yrittää myydä, tilanne vastaa sitä, että yrittäisit myydä Mona Lisa -julistetta aitona Louvressa roikkuvana teoksena.

NFT:ssä on siis finanssimaailman kielellä kyse "ainutlaatuisesta digitaalisesta aktiivista".

Yksi NFT-omistajuuden erikoispiirteistä on se, että omistajuus merkitään bitcoinien tavoin lohkoketjuun, jolloin tuhannet tietokoneet pitävät tiedot tallessa. Siten NFT:n omistaja voi aina todistaa olevansa aito omistaja.

Toisin kuin bitcoinilla, joka ei eroa toisista bitcoineista millään tavalla, alkuperäisellä NFT:llä on oma aitoustodistuksensa. Tämä siitä huolimatta, että NFT-teoksia tehdään usein sarjoissa, joiden teokset poikkeavat toisistaan vain hieman.

Beeplen taideteos "Everydays: The First 5,000 Days" koostuu 5 000 digikuvasta. Teos myytiin maaliskuussa 2021 huutokaupassa noin 58 miljoonalla eurolla. Se on tällä hetkellä toiseksi korkein NFT-teoksesta maksettu summa.

© Christie's

Mistä NFT-hypessä on kyse?

NFT:n historia alkoi jo vuonna 2014, mutta suuren maailman tietoisuuteen NFT:t nousivat vasta viime vuonna, kun NFT-taideteoksista tuli sijoituskohteita.

NFT-teokset ovat yhteydessä kryptovaluuttaan, kuten ethereumiin. Kryptovaluuttojen tavoin NFT tarjoaa mahdollisuuden nopeaan tuottoon, kun sen arvo voi nousta ennätyksellisen nopeasti. Toisaalta arvo voi myös romahtaa.

Esimerkiksi kuuluisan digitaiteilija Beeplen voimakkaasti poliittinen videoteos "Crossroads" myytiin viime vuonna Nifty Gateway -taidekaupan välityksellä lähes 6 miljoonalla eurolla. Neljä kuukautta aiemmin teoksen hinta oli ollut noin 670 000 euroa.

Tällaiset menestystarinat ovat johtaneet siihen, että NFT-kauppiailla on Statista-sivuston tietojen mukaan ollut loppukesästä 2021 alkaen noin puoli miljoonaa ostajaa ja myyjää kuukaudessa, mikä tarkoittaa sitä, että kasvu on ollut tuhat prosenttia.

Vuonna 2021 ainoastaan graafisten NFT-teosten eli videoiden, valokuvien ja piirrosten kauppojen arvo oli DappRadar-analyysiyrityksen mukaan noin 22 miljardia euroa eli yhtä suuri Netflixin kokonaisliikevaihto 190 maassa.

Miten NFT:tä käytetään?

Sijoitusten lisäksi NFT-tekniikkaa käytetään muun muassa sosiaalisissa yhteisöissä.

Esimerkiksi Bored Ape Yacht Club -kuvasarjasta on tullut erittäin suosittu julkkisten keskuudessa. Ikävystyneet apinat luotiin algoritmilla 10 000 kuvasta. Jotkin apinakuvat ovat hierarkiassa korkeammalla ja siksi arvokkaampia kuin muut.

Räppäri Eminem maksoi tammikuun alussa noin 400 000 euroa EminApe-apinasta, ja tammikuun lopussa Justin Bieber osti oman apinakuvansa 940 000 eurolla.

Bored Ape #9055 oli jo saanut nimen "EminApe", ennen kuin räppäri Eminem osti sen. Kultaketju ja sotilashattu kuuluvat olennaisena osana Eminemin ulkoasuun. Marshall Mathers III (Eminemin oikea nimi) osti tammikuun 2022 alussa "EminApen" ja maksoi siitä 123,45 ethereumia (ETH), mikä vastaa noin 400 000:ta euroa.

Apinasarjan numero 2087 on tähän asti kallein, sillä sen arvo on noin 2 miljoonaa euroa.

Ikävystyneiden apinoiden ja muiden vastaavien yhteisöjen jäsenet voivat aidoilla kuvillaan ilmaista olevansa osa virtuaalista kohtaamispaikkaa, jossa aito NFT-todistus avaa ovet vain harvoille ja valituille.

Joissakin tapauksissa NFT on toiminut myös fyysisenä sisäänpääsylippuna tiettyihin konsertteihin. Joillakin NFT-kauppapaikoilla on myös tarjolla omistajuusosuuksia. Toisin sanoen niin on mahdollista omistaa yksi prosentti kalliista taideteoksesta ja ansaita myös prosentti teoksen myyntihinnasta.

Pelaajat voivat tietokonepeleissä ostaa NFT-työkaluja ja -aseita, ja heidänkin tavoitteenaan pelissä on jossain vaiheessa myydä NFT-omaisuuttaan.

Monissa peleissä NFT on maksuväline, jolla voidaan maksaa peliaikaa. NFT-omistuksia voi saada keräämällä esimerkiksi timantteja ja muita asioita, jotka sitten voi muuttaa peliajaksi tai oikeaksi rahaksi.

Justin Bieber on tällä kuvalla (#3001) mukana Bored Ape Yacht Clubissa. Bieber osti kuvan tammikuussa 2022 ja maksoi siitä 500 ethereumia, mikä vastaa 1 100 000:ta euroa.

© OpenSea

Miten NFT näkyy arjessa?

Kuten pelimaalimassa NFT voi lyödä itsensä läpi myös tulevaisuuden 3D-internetissä.

Juuri nyt tekniikkajätit suunnittelevat niin kutsuttua metaversumia, missä ihmiset ovat osa virtuaalista maailmaa sen sijaan, että he olisivat ruudun ääressä istuvia käyttäjiä.

Erityisesti Facebook, jonka uusi nimi on Meta, investoi miljardeja dollareja mahdollistaakseen matkan sosiaalisesta mediasta virtuaaliseen maailmaan.

Yrityksen perustaja Mark Zuckerberg on aiemmin arvioinut, että muutos tapahtuu viiden seuraavan vuoden kuluessa.

Muutoksen jälkeen ihmiset ovat internetissä avattarina, jotka voivat liikkua tyylikkäissä ympäristöissä tai työskennellä digikonttoreissa avatar-kollegoidensa kanssa. Myös sosiaalinen kanssakäyminen ystävien ja perheen kanssa tapahtuu virtuaalimaailmassa pikselinvihreillä ruohomatoilla.

NFT astuu kuvaan mukaan, kun ihmiset tekniikkajättien suunnitelmien mukaan viettävät yhä enemmän aikaa virtuaalisessa maailmassa, jossa avattaretkin haluavat pukeutua kauniisti ja käyttää parhaita mahdollisia välineitä peleissään.

Virtuaalinen maailma luo siis valtavat markkinat, kun ihmisten tarve erottautua siirtyy myös 3D-internetiin, missä oma avatar voi ostaa samanlaiset hienot kengät kuin käyttäjä todellisuudessa. Avatar vain ostaa kenkänsä NFT-muodossa.

Nyan Cat -video ladattiin YouTubeen ensimmäisen kerran vuonna 2011. Se myytiin NFT-muodossa vuonna 2021 noin 620 000 eurolla.

Miten turvallinen NFT on?

Kuulostaako ihan hullulta?

No muistele ensin, miten itse aikanasi teit profiilin Facebookiin, jotta tietäisit, mistä ystävät ja perheenjäsenet puhuvat.

Voit myös miettiä, miten kauan käytät aikaa profiilikuvan valitsemiseen, omiin päivityksiin tai ylipäänsä somen ja netin tutkimiseen.

Ja ajattele, jos sillä voisi vielä ansaita jotain.

Lisäksi NFT voi tarjota mahdollisuuden ratkaista turvallisuuskysymyksiä, esimerkiksi identiteettivarkauksia. NFT-tekniikassahan omistajuus varastoidaan lohkoketjuun niin, että sitä on mahdotonta kopioida.

Tämä kuitenkin edellyttää sitä, että NFT:n omistajia ja NFT-kaupan alustoja ei hakkeroida, sillä silloin rikolliset saisivat NFT:t haltuunsa samaan tapaan kuin aiemmin on koettu kryptovaluuttavarkauksissa.

Siksi NFT-tekniikkaan kannattaa ensin perehtyä kunnolla, ennen kuin unelmoi suurista ansioista. Markkinat heittelehtivät, ja kaikki mahdollisuudet kiehtovat – myös IT-rikollisia.