Shutterstock / ivan_kislitsin

Neljä keinoa muuttua netissä näkymättömäksi

Jos toivot, ettei nimeäsi näy hauissa ja että uteliaat eivät pääse keräämään tietoja verkkokäyttäytymisestäsi, netissä on melko helppo muuttua näkymättömäksi.

Kanadalaisen näyttelijän Keanu Reevesin työt on piilotettu kiinalaisista suoratoistopalveluista, koska hän hiljattain otti muiden julkisuuden henkilöiden kanssa etänä osaa vuotuiseen hyväntekeväisyyskonserttiin Tiibetin hyväksi.

57-vuotiaan näyttelijän jopa 19 elokuvaa, joukossa Speed ja The Matrix -trilogia, ovat kadonneet Youkun ja Tencentin kaltaisista -videopalveluista, joilla on yhteensä yli 600 miljoonaa käyttäjää.

Koska Kiinan valtiolla ja Tiibetin ylänköalueella on ollut pitkään kireät suhteet Tiibetin itsenäistymisvaatimusten vuoksi, elokuvien poistamista useista medioista voidaan pitää kiinalaisten kostona Keanu Reevesille Tiibet-konserttiin osallistumisesta.

Haku Keanu Reevesin kiinalaisella nimellä – " Jinu Liweisi" – tuotti kiinalaisella iQiyi-hakukoneella tulokseksi vain tämän: "Due to relevant laws, regulations and policies, some results are not shown."

© Flickr / Nathan Congleton

Brittiläisen PC Magazine -median mukaan Keanu Reeves on myös piilotettu hakukoneista, kuten Googlesta ja paikallisesta Baidusta, jolla on päivittäin 200 miljoonaa käyttäjää.

Näyttelijän verkkoidentiteetti – ja hänen markkina-arvonsa – Kiinassa ovatkin nyt vain ohuen silkkilangan varassa.

Haluaisitko itse muuttua verkossa näkymättömäksi?

Sen lisäksi, että Keanu Reevesin muuttuminen persona non grataksi Kiinassa tuntuu ikävältä, maan tiukka sensuuri herättää myös pohtimaan sitä, voisiko internetistä kadota vapaaehtoisestikin.

Ehkäpä haluaisit poistaa osan tai kaikki menneisyydessä verkossa tapahtuneesta ja päästä eroon noloista nuoruuden kuvista, tyhmistä kommentteista tai uraa vahingoittavista blogipostauksista.

Tai ehkä vain haluaisit piiloon turhan uteliailta, vinksahtaneelta eksältä, aggressiiviselta somemarkkinoinnilta tai hakukoneiden piinallisen tarkalta tiedonkeruulta.

Jos näin on, voit Keanu Reavesin Matrix-hahmon, Neon, tavoin nielaista punaisen pillerin ja irrottautua valvonnasta tai raskauttavasta menneisyydestä verkossa neljällä helpolla askeleella.

1. Muutu näkymättömäksi somessa

Monessa sosiaalisessa mediassa, kuten Facebookissa ja LinkedInissä, on mahdollista poistaa profiili tai laittaa se tauolle niin, että sovellukset eivät enää lähetä ilmoituksia eikä muiden päivityksiä tule selattua.

Some-alustojen taukotoiminto säilyttää kuvat ja päivitykset, mutta muut eivät pysty näkemään niitä tauon aikana.

Poista profiilisi tai siirrä se tauolle

2. Katoa Googlen hakutuloksista

Vuonna 2014 voimaan tulleen EU-direktivin mukaan ihmisillä on "oikeus tulla unohdetuiksi" eli kuka tahansa voi vaatia itsensä poistamista Googlen hakutuloksista, mikäli niiden säilyttämiseen ei ole erityistä perustetta.

Tämä tarkoittaa sitä, että jos olet julkinen henkilö, hakutuloksista kokonaan katoaminen voi olla vaikeaa.

Toisaalta jos sinusta vain on harmittava maininta, näyt vahingossa Street View -kuvissa tai et vain halua tulla löydetyksi Googlella, voit hakea tietojesi poistamista.

Näistä linkeistä voit aloittaa, jos haluat poistaa nimesi ja tietosi kahdesta suurimmasta hakukoneesta, Googlesta ja Bingistä, jotka yhdessä vastaavat 95 prosentista maailman hakutuloksista.

Vaikka pyytäisit tietojesi poistamista, vanhat kuvasi ja blogipostauksesi eivät katoa, ne eivät vain enää näy hakutuloksissa.

Jos taas haluat tietosi poistettavan tietyltä sivustosta tai verkkofoorumilta, ota yhteyttä sivuilla mainittuun ylläpitäjään.

3. Hautaudu syvälle Googleen

Vaikka olisit pyytänyt itsesi poistettavaksi hakutuloksista, mainettasi mustaavat sivut voivat yhä esiintyä Googlen suosituimpien hakutulosten listalla, jos artikkelit ovat yleisen edun mukaisia.

Jos vaivana on huono maine – oma tai yrityksen – voit saada SEOn eli hakukoneoptimoinnin avulla piilotettua ikävyydet hakutuloslistassa kauemmaksi kuin ensimmäiselle kahdeksalle sivulle, jolloin vain harva näkee niitä enää.

Tämä vaatii hieman teknistä taitavuutta ja Googlen hakualgoritmien ymmärtämistä, sillä niihin vaikuttavat yli 100 enemmän tai vähemmän salaista tekijää.

Yksi Google-sijoituksen tärkeimmistä kriteereistä on se, kuinka monta linkkiä sivulle johtaa, sillä hakukoneet pitävät niitä olennaisina ja nostavat sijaintia niiden mukaan.

Huonojen arvioiden kadottaminen hakutuloslistausten kärjestä vaatii uusien myönteisten postausten ja mainintojen tuottamista ja niillä pitää kaikilla olla oma URL:nsä linkkien määrän kasvattamiseksi.

Näin uusi myönteinen sisältö nousee listalla ylemmäs ja vanhat ikävät tekstit katoavat Googlen listausten häntäpäähän.

Elä näkymättömänä verkossa

Kun olet saanut pyyhittyä pois verkkomenneisyytesi, voit pysytellä jokseenkin näkymättömänä, kun noudatat muutamaa neuvoa ja käytät muita kuin tuttuja palveluja.

Älä koskaan käytä oikeaa nimeä

On selvää, että jos nimesi, sähköpostiosoitteesi ja puhelinnumerosi eivät ole verkossa, kukaan ei saa niitä selville tekemällä hakuja.

Jos sinun on vaikeaa pysytellä poissa somesta, esimerkiksi Facebookista, yksi tapa on luoda profiili nimimerkillä.

Surffaa muilla hakukoneilla

Jos haluat välttää Googlen laajamittaisen tiedokeruun, voit käyttää muita nettiselaimia. Esimerkiksi DuckDuckGo, SearX ja Metagear vaalivat paremmin käyttäjän yksityisyyttä.

Käytä myös selaimen incognito-välilehteä, jolloin evästeet eivät jää muistiin, kun suljet selaimen.

Käytä VPN-palveluja

Jos haluat kaivaa itsellesi salatun nettitunnelin, käytä VPN-palvelua. Virtual private network eli virtuaalinen erillisverkko piilottaa toimintasi netissä.

Salattu VPN-yhteys ei piilota vain IP-osoitettasi, vaan se kätkee myös sijaintisi ja ehkäisee seurantaa ja kohdistettuja mainoksia.

Hanki prepaid-liittymä

Rekisteröimätön prepaid-liittymä on helppo tapa erottaa nimesi puhelinnumerostasi, sillä prepaidin ostaminen ei edellytä rekisteröitymistä.

Aivan anonyymiä soittaminen ei välttämättä ole, sillä prepaid-liittymään voidaan tarvittaessa esimerkiksi rikostutkinnassa yhdistää laitekoodi, jos samassa puhelimessa on ennen käytetty rekisteröityä SIM-korttia.

Käytä salasanaohjelmaa

Jos käytät samaa salasanaa useissa verkkopalveluissa, anonyyminä pysyttely voi olla vaikeaa, jos yhdenkin palvelun tunnukset paljastuvat.

Käytä sen sijaan kaikkiin palveluihin erillistä salasanaa esimerkiksi hyödyntämällä salasananhallintaohjelmaa, kuten Bitwardenia, LastPassia tai Zoho Vaultia.

4. Piilota osoitteesi ja puhelinnumerosi

Nyt ehkä kuvittelet olevasi selvillä vesillä. Valitettavasti verkossa on sinusta yhä paljon tietoja, kuten sähköpostiosoitteita, puhelinnumeroita ja fyysinen osoitteesi.

Siksi onkin tärkeää, että kaivat sieltä esiin kaikki perustietosi, jotka vain pystyt kuvittelemaan ja etenkin nimesi, osoitteesi, puhelinnumerosi ja sähköpostiosoitteesi.

Monilla verkko-operaattoreilla on sopimukset yhteystietopalveluiden kanssa, ja sinunkin tietosi imuroidaan niihin, kun esimerkiksi ostat puhelimen tai rekisteröit numerosi jonnekin palveluun.

Näillä palveluilla on kuitenkin velvollisuus poistaa tietosi tietokannoistaan, jos pyydät sitä kirjallisesti.

Tietojen poistopyynnön lähettäminen vie vain muutaman minuutin ja sen voi tehdä verkkosivulta suoraan, mutta kannattaa silti tarkistaa säännöllisesti, etteivät tiedot putkahda sinne uudestaan.