Kanadalaisen näyttelijän Keanu Reevesin työt on piilotettu kiinalaisista suoratoistopalveluista, koska hän hiljattain otti muiden julkisuuden henkilöiden kanssa etänä osaa vuotuiseen hyväntekeväisyyskonserttiin Tiibetin hyväksi.
57-vuotiaan näyttelijän jopa 19 elokuvaa, joukossa Speed ja The Matrix -trilogia, ovat kadonneet Youkun ja Tencentin kaltaisista -videopalveluista, joilla on yhteensä yli 600 miljoonaa käyttäjää.
Koska Kiinan valtiolla ja Tiibetin ylänköalueella on ollut pitkään kireät suhteet Tiibetin itsenäistymisvaatimusten vuoksi, elokuvien poistamista useista medioista voidaan pitää kiinalaisten kostona Keanu Reevesille Tiibet-konserttiin osallistumisesta.
Brittiläisen PC Magazine -median mukaan Keanu Reeves on myös piilotettu hakukoneista, kuten Googlesta ja paikallisesta Baidusta, jolla on päivittäin 200 miljoonaa käyttäjää.
Näyttelijän verkkoidentiteetti – ja hänen markkina-arvonsa – Kiinassa ovatkin nyt vain ohuen silkkilangan varassa.
Haluaisitko itse muuttua verkossa näkymättömäksi?
Sen lisäksi, että Keanu Reevesin muuttuminen persona non grataksi Kiinassa tuntuu ikävältä, maan tiukka sensuuri herättää myös pohtimaan sitä, voisiko internetistä kadota vapaaehtoisestikin.
Ehkäpä haluaisit poistaa osan tai kaikki menneisyydessä verkossa tapahtuneesta ja päästä eroon noloista nuoruuden kuvista, tyhmistä kommentteista tai uraa vahingoittavista blogipostauksista.
Tai ehkä vain haluaisit piiloon turhan uteliailta, vinksahtaneelta eksältä, aggressiiviselta somemarkkinoinnilta tai hakukoneiden piinallisen tarkalta tiedonkeruulta.
Jos näin on, voit Keanu Reavesin Matrix-hahmon, Neon, tavoin nielaista punaisen pillerin ja irrottautua valvonnasta tai raskauttavasta menneisyydestä verkossa neljällä helpolla askeleella.
1. Muutu näkymättömäksi somessa
Monessa sosiaalisessa mediassa, kuten Facebookissa ja LinkedInissä, on mahdollista poistaa profiili tai laittaa se tauolle niin, että sovellukset eivät enää lähetä ilmoituksia eikä muiden päivityksiä tule selattua.
Some-alustojen taukotoiminto säilyttää kuvat ja päivitykset, mutta muut eivät pysty näkemään niitä tauon aikana.
2. Katoa Googlen hakutuloksista
Vuonna 2014 voimaan tulleen EU-direktivin mukaan ihmisillä on "oikeus tulla unohdetuiksi" eli kuka tahansa voi vaatia itsensä poistamista Googlen hakutuloksista, mikäli niiden säilyttämiseen ei ole erityistä perustetta.
Tämä tarkoittaa sitä, että jos olet julkinen henkilö, hakutuloksista kokonaan katoaminen voi olla vaikeaa.
Toisaalta jos sinusta vain on harmittava maininta, näyt vahingossa Street View -kuvissa tai et vain halua tulla löydetyksi Googlella, voit hakea tietojesi poistamista.
Näistä linkeistä voit aloittaa, jos haluat poistaa nimesi ja tietosi kahdesta suurimmasta hakukoneesta, Googlesta ja Bingistä, jotka yhdessä vastaavat 95 prosentista maailman hakutuloksista.
Vaikka pyytäisit tietojesi poistamista, vanhat kuvasi ja blogipostauksesi eivät katoa, ne eivät vain enää näy hakutuloksissa.
Jos taas haluat tietosi poistettavan tietyltä sivustosta tai verkkofoorumilta, ota yhteyttä sivuilla mainittuun ylläpitäjään.
3. Hautaudu syvälle Googleen
Vaikka olisit pyytänyt itsesi poistettavaksi hakutuloksista, mainettasi mustaavat sivut voivat yhä esiintyä Googlen suosituimpien hakutulosten listalla, jos artikkelit ovat yleisen edun mukaisia.
Jos vaivana on huono maine – oma tai yrityksen – voit saada SEOn eli hakukoneoptimoinnin avulla piilotettua ikävyydet hakutuloslistassa kauemmaksi kuin ensimmäiselle kahdeksalle sivulle, jolloin vain harva näkee niitä enää.
Tämä vaatii hieman teknistä taitavuutta ja Googlen hakualgoritmien ymmärtämistä, sillä niihin vaikuttavat yli 100 enemmän tai vähemmän salaista tekijää.
Yksi Google-sijoituksen tärkeimmistä kriteereistä on se, kuinka monta linkkiä sivulle johtaa, sillä hakukoneet pitävät niitä olennaisina ja nostavat sijaintia niiden mukaan.
Huonojen arvioiden kadottaminen hakutuloslistausten kärjestä vaatii uusien myönteisten postausten ja mainintojen tuottamista ja niillä pitää kaikilla olla oma URL:nsä linkkien määrän kasvattamiseksi.
Näin uusi myönteinen sisältö nousee listalla ylemmäs ja vanhat ikävät tekstit katoavat Googlen listausten häntäpäähän.
4. Piilota osoitteesi ja puhelinnumerosi
Nyt ehkä kuvittelet olevasi selvillä vesillä. Valitettavasti verkossa on sinusta yhä paljon tietoja, kuten sähköpostiosoitteita, puhelinnumeroita ja fyysinen osoitteesi.
Siksi onkin tärkeää, että kaivat sieltä esiin kaikki perustietosi, jotka vain pystyt kuvittelemaan ja etenkin nimesi, osoitteesi, puhelinnumerosi ja sähköpostiosoitteesi.
Monilla verkko-operaattoreilla on sopimukset yhteystietopalveluiden kanssa, ja sinunkin tietosi imuroidaan niihin, kun esimerkiksi ostat puhelimen tai rekisteröit numerosi jonnekin palveluun.
Näillä palveluilla on kuitenkin velvollisuus poistaa tietosi tietokannoistaan, jos pyydät sitä kirjallisesti.
Tietojen poistopyynnön lähettäminen vie vain muutaman minuutin ja sen voi tehdä verkkosivulta suoraan, mutta kannattaa silti tarkistaa säännöllisesti, etteivät tiedot putkahda sinne uudestaan.