Raysonho
Google Glass, mies, lasit

Neljä Googlen epäonnistumista

Kaikki keksinnöt eivät ole yhtä hyviä. Ja yritys, joka turvaa tulonsa kehittämällä uusia asioita, kärsii väistämättä välillä vastoinkäymisistä. Google syyti miljardeja laseihin, joita kukaan ei käyttänyt, ja metaversumeihin, joissa kukaan ei käynyt.

Google on kehittänyt maailman käytetyimmän hakukoneen, sähköpostijärjestelmän, jolla on kaksi miljardia käyttäjää, ja Street View -palvelun, joka kattaa 20 miljoonaa kilometriä teitä.

Loistavien menestysten lomaan mahtuu kuitenkin on myös pahoja epäonnistumisia, kuten virtuaalitodellisuus, fiksu vaihtoehto Facebookille ja nokkela keino pitää katse jatkuvasti kiinni näytössä.

Vilkas maailma oli lyhytikäinen

Kesällä 2008 kaikille Google-tilin omistajille tarjoutui mahdollisuus päästä aivan uuteen maailmaan: Google Livelyyn.

Virtuaalimaailman käyttäjät saattoivat luoda oman avatarinsa eli hahmonsa ja tavata muita avatareja, rakentaa virtuaalimaailmaa tai lähteä tutkimusmatkalle. Hyvin harva kuitenkin käytti tätä mahdollisuutta hyväkseen.

Google Lively, personer

Virtuaalimaailmassa käyttäjät voivat tutustua toisiinsa tai keskustella toistensa kanssa avatareina.

© Google

Tuolloin virtuaalimaailma Second Lifella oli jo miljoonia käyttäjiä. Vaikka Googlen maailma tarjosi paljon uusia, älykkäitä ominaisuuksia, se ei pystynyt houkuttelemaan tarpeeksi asiakkaita.

Alle kuuden kuukauden kuluttua Google päätti tappaa Livelyn. Second Life on yhä olemassa, ja sillä on nykyään yli 60 miljoonaa käyttäjää.

Facebook murskasi uuden median

Facebook oli 500 miljoonalla käyttäjäprofiilillaan maailman suurin sosiaalisen median sivusto vuonna 2010. Google päätti kuitenkin osallistua kilpailuun.

Googlen uusi sosiaalinen media, joka sai nimekseen Google+, lanseerattiin vuonna 2011. Se oli heti menestys. Jo kahden viikon kuluttua kymmenellä miljoonalla käyttäjällä oli profiili, ja viikkoa myöhemmin määrä oli kasvanut taas kymmenellä miljoonalla. Google+ näytti kaventavan Facebookin etumatkaa kovaa vauhtia.

Lupaavan alun jälkeen Google+ taipui somejättiläisen, Facebookin, ylivoiman edessä.

© Google

Vaikka Google+ tarjosi videokeskustelun, integroinnin Googlen muihin palveluihin ja hyvän sisällönhallinnan, sen kasvu pysähtyi muutaman vuoden kuluttua. Googlessa ei enää uskottu siihen, että sen oma verkkoyhteisöpalvelu voisi voittaa Facebookin. Google+ lopetti toimintansa vuonna 2019.

Facebookin kasvu jatkui. Nykyään käyttäjäprofiileja on melkein kolme miljardia.

Kevyistä laseista tuli floppi

Rillit nenällä käyttäjän ei enää tarvitse taivuttaa päätään ja kirjoittaa älypuhelimella. Vuonna 2012 Google oli vakuuttunut siitä, että sen ”älylasit” valloittaisivat maailman. Toisin kävi.

Glass-nimisiä laseja käytettiin koskettamalla kehystä tai äänikomennoilla. Käyttäjän näkökentässä oli näyttö, joka mahdollisti esimerkiksi ajo-ohjeiden katsomisen irrottamatta katsetta liikenteestä.

Google Glass, brille

Google Glass -silmälasit mahdollistivat hakutulosten, kuvien ja ohjeiden näyttämisen suoraan käyttäjän näkökenttään.

© Dan Leveille

Glassista ei tullut kuitenkaan menestystuotetta. Se maksoi noin 1 000 dollaria, sen akku tyhjeni nopeasti ja näyttö oli pieni. Lisäksi lasien käyttö herätti huolta, koska kukaan ei voinut tietää, lukiko käyttäjä sähköposteja vai kuvaako hän ympäristöään. Vuoden kuluttua myynti lopetettiin, ja maaliskuussa 2023 Google ilmoitti, että lasit eivät tule uudestaan myyntiin.

Lentävä turbiini karahti kiville

Suuren palvelinmäärän vuoksi Google kulutti valtavasti sähköä. Ympäristösyistä yhtiö päätti investoida uusiutuvaan energiaan 2010-luvulla ja osti Makanin vuonna 2013.

Makani oli kehittämässä lentävää tuulivoimalaa, ja Google vauhditti sen kehitystyötä miljoonillaan.

Vindmølle, Makani

De flyvende vindmøller blev bl.a. testet over Nordsøen, men teknologien kom aldrig til at fungere.

© Makani Technologies

Makanin tuulivoimalat oli tarkoitus – niin kuin tapana oli – sijoittaa rannikon edustalla sijaitseviin merituulipuistoihin. Makanin tuulivoimaloissa masto toimi kuitenkin vain turbiinien kiinnityskohtana. Itse turbiinit olivat leijassa, joka liitelee korkealla meren yllä, sillä siellä tuulee voimakkaammin ja tasaisemmin. Sähkö siirrettiin ”tuulileijasta” johtoa pitkin ankkuripisteen kautta rannalle.

Vuosia kestäneen kehittämisen, prototyyppien rakentamisen ja testaamisen jälkeen Google päätti kuitenkin lopettaa energiahankkeen. Lentävät tuuliturbiinit olivat liian monimutkaisia rakentaa ja pitää ilmassa. Kun tavallisen tuulivoiman tuotantokustannukset laskivat, kehitystyö lopetettiin.