NASA

Nasa keksi lentämisen uudelleen

Nyt ilmassa pomppiminen loppuu. Nasan uusi lentokonemalli on aiempia ympäristöystävällisempi ja vähemmän herkkä turbulenssille.

Potkurit kasvattavat nostovoimaa

Nasan insinöörit testaavat uutta konseptia, joka voi muuttaa radikaalisti lentokoneita. Ajatuksena on varustaa koneet suurella määrällä pieniä, sähkökäyttöisiä potkureita, jotka puhaltavat lisää ilmaa siiville nostovoiman kasvattamiseksi.

Sen ansiosta kone tarvitsee nykyistä pienemmät siivet.

Blown wing -tekniikan toimintaperiaate pohjautuu siihen, että pienten potkureiden siipipinnalle puhaltama ilma liikkuu nopeammin kuin se ilma, joka muutoin virtaa siipeä myöten koneen nousukiidon aikana.

Toisin sanoen potkureilla saavutetaan sama vaikutus kuin nopeuden lisäämisellä, eli nostovoima kasvaa.

Pienistä siivistä on hyötyä ilmassa

Konsepti tarjoaa uuden ratkaisun lentokonesuunnittelijoiden ikuisuusongelmaan. Jos kone varustetaan suurilla siivillä, se saa enemmän nostovoimaa ja voi nousta ilmaan lyhyemmällä lähtökiidolla.

Suurista siivistä on kuitenkin haittaa sen jälkeen, kun kone on saavuttanut matkalentokorkeutensa, sillä ne kasvattavat ilmanvastusta ja tekevät koneesta herkemmän turbulenssille.

Sarja pieniä potkureita mahdollistaa siipien pienentämisen. Konseptia on testattu kuorma-autoon kiinnitetyllä koesiivellä.

© NASA

Testilennot alkavat pian

Blown wing -tekniikkaa voidaan käyttää yhdessä tavallisella lentopolttoaineella käyvien moottoreiden kanssa, mutta sen ennustetaan lyövän itsensä läpi tulevaisuuden sähkölentokoneissa.

Nasa on testannut konseptia ja analysoinut ilmavirtauksia kuorma-autoon kiinnitetyllä koesiivellä.

Ensimmäisenä blown wing -varustuksen saa Nasan kokeellinen X-57 Maxwell. Testilennot alkavat jo vuoden 2019 aikana.